De Milieuboot Nieuwsbrief 100

Maart 2022

Info, publicaties en activiteiten over de thema's water en waterlopen en hun omgeving

 

HET KANAAL GENT-TERNEUZEN

Van 7 tot 27 maart vaart de milieuboot op het Kanaal Gent-Terneuzen: een boeiende, leerrijke maar vooral 'bedrijvige' tocht. Zeeschepen, sleepboten, duwbakken, veerponten die de kanaaloevers met elkaar verbinden, de vele dokken, ook windmolens, al die kranen voor het lossen en laden, een drukke industriële activiteit ... Indrukwekkend! We nemen je mee op sleeptouw.

Nadien zetten we koers naar de Ringvaart om Gent, het Afleidingskanaal van de Leie, het Kanaal Gent-Oostende, het Boudewijnkanaal en de IJzer.

>> Kom meer te weten over het Kanaal Gent-Terneuzen
>> Nog maar enkele plaatsen vrij dit voorjaar, mis de boot niet!

WAT DOET EEN KLETSNAT JAAR MET
DE ZUIVERINGSINSTALLATIE

In de 800 miljoen m3 rioolwater die Aquafin jaarlijks zuivert, zit niet alleen het huishoudelijk afvalwater van de Vlaamse gezinnen. Een aanzienlijk deel is parasitair water (grondwater dat bij een hoge grondwaterstand insijpelt in de riolering) én regenwater. We hoeven je allicht niet te vertellen dat de hoeveelheid van die laatste categorie het afgelopen jaar de pan uit rees. Aquafin legt uit wat zo’n nat jaar betekent voor de waterzuivering.

>> Kom het te weten in het magazine Aqua van Aquafin

   

PLAN NU AL JE MILIEUBOOTTOCHT IN HET NAJAAR 2022 EN HET VOORJAAR 2023

Ben je een leerkracht van een school in Vlaams-Brabant of in de provincie Antwerpen? Ben je lid van een vereniging uit deze regio? Of woon je in deze streek? Wil je als gemeente je bewoners een milieuboottocht aanbieden? Dan heb je geluk want de milieuboot zet koers naar het Kanaal Leuven-Dijle, het Netekanaal, de Rupel, de Nete, de Zeeschelde, het Kanaal naar Charleroi, het Zeekanaal Brussel-Schelde en het Albertkanaal.

Wil je zeker zijn van een plaatsje aan boord? Aarzel niet en schrijf nu in met je klas, vereniging, milieuraad of familie voor een unieke tocht over water in eigen streek.

>> Schrijf je nu in

   

OOK JIJ KAN DE MILIEUBOOT HELPEN!

Wist je dat je de Milieuboot kan steunen met een gift? Je gift is fiscaal aftrekbaar. Voor giften vanaf 40 euro, krijg je 45% terug van de belastingen.
Wij willen je gift graag gebruiken om van ons schip een ‘echte milieuboot’ te maken. Dit doen we al met zonnepanelen, grote opslagbatterijen en duurzame materialen. Nu sparen we voor een kleine waterzuiveringsinstallatie aan boord. Zo kunnen we het afvalwater beter zuiveren en houden we de waterloop proper. Dat kost handenvol geld.
Dus met jouw gift, maken wij de M van onze Milieuboot nog groter. Dank je! We houden je op de hoogte van de realisaties.

>> Doe een gift!

155 RIOLERINGSPROJECTEN VERSNELD GESTART MET VLAAMSE SUBSIDIES

In 2021 riep Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de lokale besturen op om versneld te investeren in proper en gezond water door hun rioleringsgraad op te krikken. Minister Demir maakte extra middelen vrij voor rioleringprojecten van lokale besturen die snel kunnen aanvatten. Daardoor staan vandaag, een jaar later, 155 rioleringsprojecten verspreid over heel Vlaanderen in de steigers om dit jaar te starten, goed voor een Vlaamse tussenkomst van 100 miljoen euro.

>> Lees verder op vmm.be

   

DE VLAAMSE WATERDAGEN
NIEUW! INTERACTIEVE ANIMATIE 'HIER BEGINT DE ZEE'

In het kader van de Vlaamse Waterdagen organiseert Coördinatie Zenne (voor LIFE Belini met steun van de VMM) van 21 tot 25 maart een nieuwe interactieve animatie ‘Hier begint de zee’ voor scholen in de Zennevallei (derde graad LO en eerste graad SO). Waar gaat ons afvalwater naartoe? Wordt het gezuiverd? Heeft het vuil dat in ons afvalwater terechtkomt een impact op het milieu? Wat gebeurt er met vuilnis dat op straat wordt gegooid? Zijn onze riolen verbonden met de zee? Deze vragen worden op een boeiende manier beantwoord in de klas en op de speelplaats.

>> Ben je een school uit de Zennevallei? schrijf je hier in

STIKSTOF IN HET WATER: HOE ERG IS DAT?

Als het gaat over de negatieve invloed van stikstof op natuur, dan ligt de focus doorgaans op landbiotopen zoals heide of bos. Maar ook in het water komt meer en meer stikstof terecht. Wat is de impact daarvan op het waterleven? Natuurpunt geeft een overzicht.

>> Het volledige artikel op naturpunt.be

   

LEER MEER OVER DE SIGMAPROJECTEN IN DE DURMEVALLEI

De Durmevallei is één van de Sigmaprojecten volop in uitvoering. Van Hamme tot Lokeren worden wetlands, ontpolderingsgebieden en een gecontroleerd overstromingsgebied aangelegd. Projectingenieur Hans Quaeyhaegens van De Vlaamse Waterweg gaf tijdens een vormingsmoment voor Durmegidsen uitleg over het verloop van het Sigmawerken in de Durmevallei.

Wil je de werken in levende lijve zien? Kom dan naar het infopunt in Hamme en combineer je bezoek met een wandeling, fietstocht of boottocht. Vooraf inschrijven is wel nodig.

>> Bekijk de webinar
>> Bezoek de Sigmaprojecten in de Durmevallei
>> Projectnieuws

   

MOS BLAAST 20 KAARSJES UIT

MOS werd in 2001 opgestart onder de naam 'Milieuzorg Op School'. MOS staat intussen voor zoveel meer met een focus op Educatie voor Duurzame Ontwikkeling. Vandaag staat MOS voor duurzame scholen, straffe scholen. Vier mee met MOS en alvast #BedanktomteMOSsen!

>> Ga naar de 20 jaar - feestpagina
>> De Milieuboot is een MOS-schakel

NATUURPUNT ONTHULT HAAR TOEKOMSTBEELDEN VOOR VLAANDEREN IN 2050

Op maandag 14 maart 2022 presenteerde Natuurpunt voor een enthousiast publiek hun vijf grote toekomstbeelden in het Vlaams Parlement in Brussel. Naïef? Provocerend?
"Met alleen alarmerende berichten mobiliseren we geen volledige samenleving. Daarvoor zijn ook positieve en inspirerende beelden nodig."

We zitten nog steeds in een klimaat- en een biodiversiteitscrisis. Om daaruit te geraken is er een zeer grote verandering nodig. We moeten anders consumeren en produceren, anders wonen, anders werken en ons Vlaamse landschap anders inrichten. En dat kan en wil Natuurpunt uiteraard niet alleen verwezenlijken.

>> Meer over de actie 'Natuur in het hart'

   

WATERBAROMETER HELPT BEDRIJVEN DROOGTERISICO'S AAN TE PAKKEN

Vlaanderen behoort tot de regio's in Europa met de grootste waterschaarste. Die vormt een ernstige bedreiging voor onze economie, en bedrijven zitten met veel vragen en zorgen. Om bedrijven te helpen de juiste maatregelen te nemen, lanceert VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) de Waterbarometer-tool.

De Waterbarometer geeft bedrijven een dieper inzicht in hun watermanagement en stelt gerichte optimaliseringsacties voor. De tool is gratis beschikbaar.

>> Ga naar de Waterbarometer

   

KRABBENSLEUF MELSENBEEK IN MERELBEKE STUURT CHINESE WOLHANDKRABBEN TERUG NAAR DE SCHELDE

Kom op zondagvoormiddag 8 mei een kijkje nemen naar de krabbensleuf die de Provincie Oost-Vlaanderen geplaatst heeft in de Melsenbeek aan de monding van de Schelde in Merelbeke. Bij een kopje koffie kom je alles te weten over de strijd tegen de Chinese wolhandkrab. Je krijgt ook uitleg over de vissen die voorkomen in de Melsenbeek, over de aanpak van de droogte en over het meten van de waterpeilen in de waterlopen. We sluiten af met een drankje. Interesse? Schrijf dan zeker in, want de plaatsen zijn beperkt. Deelnemen is gratis. Een initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen i.s.m. de vzw De Waterkant.

>> Kom naar het publieksmoment Melsenbeek

 
   

Ook nog

Wist je dat je met de milieuboot ook kan meevaren met familie, vrienden of je vereniging in het weekend? Reserveer nu je plaatsje aan boord en ontdek en beleef de waterloop in eigen streek op een boeiende en interactieve manier. Interessant voor jong en oud! Aarzel niet en schrijf in op >>.

• zaterdag 19 maart van 10u tot 13u op het Kanaal Gent-Terneuzen vanuit Gent
• zondag 27 maart van 14u tot 17u op het Kanaal Gent-Terneuzen vanuit Gent
• zondag 24 april van 10u tot 13u op het Afleidingskanaal van de Leie vanuit Deinze
• zondag 8 mei van 14u tot 17u op het Kanaal Gent-Oostende vanuit Aalter
• zaterdag 14 mei van 10u tot 13u op het Boudewijnkanaal vanuit Brugge
• zaterdag 11 juni van 10u tot 13u op de IJzer vanuit Nieuwpoort

Voor grote groepen zijn er ook nog andere datums mogelijk.

AGENDA

>> van 7 maart tot 17 juni 2022 - Educatieve milieuboottochten
>> van 19 tot 27 maart 2022 - Vlaamse Waterdagen | De Milieuboot doet mee!
>> van 20 tot 27 maart 2022 Brusselse Waterdagen: 70 gratis activiteiten in het ganse Brussels Gewest
>> 23 april 2022 - 26ste Vlaams Congres van Leraars Wetenschappen | De Milieuboot is aanwezig!
>> 8 mei 2022 - Publieksmoment krabbensleuf Melsenbeek van de Provincie Oost-Vlaanderen
>> 9 juni 2022 - Scheldesymposium en 'route'

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom

Het project Educatieve Milieuboottochten wordt gesteund door het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.
De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
www.milieuboot.be



U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of
omdat de inhoud van deze publicatie u rechtstreeks kan aanbelangen.
Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens
we verzamelen en wat we met die data doen.

| Uitschrijven | Privacy |