Driemaandelijkse uitgave van De Milieuboot vzw / nummer 56 / maart 2009
Inhoud
NATUUR- & MILIEUEDUCATIE
De milieuboot vaart in 2009 ook op het Kanaal Bossuit-Kortrijk, de Leie en het Kanaal Roeselare-Leie

Dit voorjaar vaart de milieuboot niet enkel op de Bovenschelde.
Van 2 tot 12 juni zijn er ook educatieve milieuboottochten op het Kanaal Bossuit-Kortrijk tussen Zwevegem en Bossuit.
Voor schoolgroepen is zelfs nog een aantal plaatsen vrij.

In het najaar 2009 zijn de Leie en het Kanaal Roeselare-Leie aan de beurt.

Inschrijven kan via www.milieuboot.be
Natuuratelier voor kinderen in het Natuureducatief Centrum De Vroente

Op 7 april organiseert het NEC De Vroente een natuuratelier voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Die dag maken de kinderen kennis met de lenteschoonmaak in de dierenwereld. Ze ontdekken op een speelse manier de natuur van de Kalmthoutse Heide en doen leuke activiteiten die te maken hebben met de lente.

Inschrijven vóór 30 maart 2009 ( of 03 620 18 30)
Afspraak: NEC De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout
Week van de Aarde

In 2009 vieren we in Vlaanderen de 20ste verjaardag van de Dag van de Aarde. En dat wordt extra in de verf gezet met een heuse Week van de Aarde. Met de slogan 'Alle hens aan dek voor een rijke natuur!' wordt niet alleen de overheid opgeroepen tot actie, maar willen Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt ook zoveel mogelijk mensen in contact brengen met de natuurlijke rijkdom in onze eigen omgeving.
  • Op zondag 19 april 2009 wordt de Week van de Aarde op gang geschoten met een grote biodiversiteithappening in het natuurgebied de Kalkense Meersen in Schellebelle en Kalken. Ook De Milieuboot draagt die dag een steentje bij en organiseert samen met Grenzeloze Schelde boottochtjes op de Zeeschelde vanuit Schellebelle. Tijdens de tocht krijg je de kans de rivier te ervaren vanaf het water. Begeleiders geven meer uitleg over de biodiversiteit op en langs de Schelde.
  • Op zondag 26 april 2009 vinden overal in Vlaanderen grote regionale en lokale activiteiten rond biodiversiteit plaats.
  • In de week ertussen worden jongeren – en hun leerkrachten – opgeroepen om met de klas aandacht te besteden aan biodiversiteit. Op www.natuurpunt.be/scholen vind je alvast heel wat tips.
Meer info: www.weekvandeaarde.be en www.countdown2010.org
22 april: voorstelling Scheldelessen en leskist

Het Schelde InformatieCentrum en RPCZ nodigen je van harte uit op de lancering van de vernieuwde website Scheldelessen en de nieuwe leskist over de Zeeschelde.
Het gaat om een initiatief van het Schelde InformatieCentum om leerkrachten Scheldelessen aan te bieden zodat kinderen op een leuke manier kunnen kennismaken met alle aspecten van deze rivier. Enerzijds ontwikkelden ze een interactieve website met beeld, geluid en Google-maps waarin leerlingen met enkele muisklikken het 160 km lange estuarium kunnen verkennen. Anderzijds is er een leskist over de Zeeschelde boordevol materiaal voor een geslaagde klasuitstap. De kisten zijn gratis te ontlenen bij diverse onthaalpunten.
De lessen zijn geschikt voor leerlingen van het basisonderwijs en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs.

Woensdag 22 april 2009, van 14 tot 15.30u
Onthaalcentrum De Notelaer in Bornem

Inschrijven: vóór 15 april.
29 april: unieke MOS-vorming over water op de milieuboot

Op woensdagnamiddag 29 april organiseren MOS basisonderwijs Oost-Vlaanderen, in samenwerking met De Milieuboot, De Waterkant, Kleur Bekennen en Wereldwerkplaats vzw op de milieuboot een vorming over water voor leerkrachten kleuter- en lager onderwijs.

Info over de workshops en inschrijven:
- 09 267 84 73 (74)
Natuurwandelingen in Aalst en Denderonderzoek met NMEC De Waterkant

In het voorjaar 2009 organiseert De Waterkant verschillende educatieve activiteiten voor jongeren van 5 tot 18 jaar. Water, waterlopen en natte natuur, gelinkt aan de Dender, vormen daarbij de leidraad.

Voor de tweede graad SO zijn er begeleide Denderonderzoeken. Voor alle graden van LO en SO zijn er begeleide wandeltochten in de Gerstjens, groepen en verenigingen kunnen met De Waterkant het Osbroek gaan verkennen.
Elke activiteit kan gecombineerd worden met een bezoek aan de tentoonstelling ‘De Dender integraal’ met de grote aquaria.

Meer info en inschrijven: www.dewaterkant.org of 053 72 94 21.

De Waterkant werkt samen met o.a. Natuurpunt, de milieudienst van Aalst, De Milieuboot, de provincie Oost-Vlaanderen, het Departement LNE en MOS.

Integraal waterbeheer op school met Water4all

Met Water4all, een project van de provincie Vlaams-Brabant, dienst Leefmilieu, maken de leerlingen kennis met de waterloop in hun buurt, ontdekken ze hun plaats in de weg van het water en begrijpen waarom integraal waterbeheer in en rond hun school belangrijk is.
De activiteiten hebben plaats in de belangrijkste rivierbekkens in de provincie Vlaams-Brabant: Dijle-Zenne, Dender, Beneden-Schelde en Demer. Voor elke graad voorziet Water4all twee activiteiten (1 binnen en 1 buiten), waarvan er telkens één begeleid wordt.
Het project is bedoeld voor secundaire scholen in de provincie Vlaams-Brabant, voor MOS-scholen is deelnemen gratis.
Dit schooljaar zijn al verschillende scholen aan de slag met Water4all.
Interesse, maar je wil het project eerst beter leren kennen? Doe dan mee aan een kennismakingsactiviteit en proef het integraal waterbeheer op school of in de omgeving. Kies één van de activiteiten en een Water4all-expert zorgt voor begeleiding.

Op 13 mei 2009 is er in Vilvoorde een studiedag voor leerkrachten over het project Water4all en het thema integraal waterbeheer in het secundair onderwijs.

Schrijf je in via www.water4all.be.

Uitgebreide info vind je op www.water4all.be.
Je kan ook bellen op 053 72 94 28 of mailen.


Vormingsaanbod 2009-2010 van het NMEC De Helix bij Geraardsbergen


Een overzicht van het vormingsaanbod van de Helix? Je kan het hier downloaden.
De Week van de Zee: 24 april tot 10 mei 2009

De Week van de Zee is een jaarlijkse aandachtsweek die natuur en milieu aan de kust in de kijker wil plaatsen. Ze werd opgestart vanuit de bekommernis dat, ondanks het feit dat er heel veel mensen vaak naar zee trekken, zorg, kennis en respect voor zee, duin en strand soms op een laag pitje staan. De Week van de Zee wil de unieke waarde van de kustbiotopen benadrukken.
De vele activiteiten en educatieve projecten zorgden ervoor dat natuur- en milieueducatie aan zee het hele jaar door voor tal van doelgroepen mogelijk werd.

www.weekvandezee.be
Onderwijsportaalsite KlasCement

De onderwijsportaalsite KlasCement bestaat 10 jaar en is de drukst bezochte onderwijssite in Vlaanderen. Via KlasCement kunnen leerkrachten, directies, ouders, studenten,… allerlei educatieve materialen en informatie met elkaar uitwisselen.
KlasCement schenkt het onderwijs in Vlaanderen en Nederland nieuwtjes (museaprojecten, toneel- en filmvoorstellingen, stripbeurs, nieuw handboek, educatieve beeldmaterialen, …) en sites, documenten, software en artikels. Op die manier mogen we KlasCement als een pionier zien van Web 2.0.

Neem gerust een kijkje: www.klascement.net
Watereducatie.nl ideaal instrument voor leerkrachten

De gloednieuwe website watereducatie.nl geeft in opdracht van de Nederlandse overheid een up-to-date overzicht van al het beschikbare lesmateriaal over het onderwerp water voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs, leerlingen, educatieve centra, musea, beleidsmakers, communicatiemedewerkers en particulieren.

De digitale zoekmachine watereducatie.nl biedt docenten en andere geïnteresseerden een compleet aanbod van beschikbaar lesmateriaal. Van lespakketten en leskisten tot websites, tentoonstellingen en cd-roms over het onderwerp water. Vele facetten van het thema water komen hierin naar voren: natuur, veiligheid, drinkwater, waterzuivering, grondwater, neerslag, klimaat(verandering), waterkringloop, energiebron, recreatie, visserij, vervuiling, transport etc.
Wereldconferentie voor Educatie voor Duurzame Ontwikkeling

Halfweg het EDO-decennium maakt de UNESCO de balans op tijdens de wereldconferentie over ‘Education for Sustainable Development’.

Plaats: Bonn - Duitsland
Datum: dinsdag 31 maart tot donderdag 2 april 2009

Lees meer op de conferentiewebsite.
Terugblik: Symposium 'Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs'

Op 20 januari namen meer dan 200 leerkrachten, directies en medewerkers van allerlei educatieve en ondersteunende organisaties deel aan het symposium over EDO in het onderwijs, georganiseerd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid. De reacties waren zeer positief, wat aangeeft dat heel wat scholen en organisaties klaar staan om EDO in de praktijk te brengen.

Meer informatie over het symposium (onder andere presentaties, verslagen…) vind je op de ED0-pagina van milieueducatie.lne.be.
Inhoud

De Milieuboot vzw
De Gheeststraat 16 -
9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
E-mail - www.milieuboot.be

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom via e-mail.

De werking van De Milieuboot wordt gesteund door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Redactie: Dolores Baita, Christine Braet, Annelies De Graeve, Mieke De Leeuw, Lies Heirman, Dorothée Lequeux, Kathleen Van Damme, Martine Van de Vijver

Vormgeving: Els Vanhaeght & Angelique Corthals

ICT consultancy: Gunter Van Dyck, Kenneth Demaret