Driemaandelijkse uitgave van De Milieuboot vzw / nummer 63 / april 2011
Inhoud
NATUUR- & MILIEUEDUCATIE
De milieuboot op het Nete- en het Albertkanaal!

Nog tot 11 juni van dit schooljaar vaart de milieuboot op het Nete- en het Albertkanaal! Er zijn tochten tussen Duffel en Grobbendonk, Herentals en Wijnegem en Antwerpen en Wijnegem.
In het najaar verkent de milieuboot het Albertkanaal opnieuw vanuit Antwerpen om daarna steeds verder in de richting van de Antwerpse Kempen en helemaal naar het oosten van Limburg door te varen.

Heb je zin om mee te varen met de milieuboot en de waterloop in je buurt te verkennen? Aarzel niet en schrijf je in samen met je klas of vereniging!

Tijdens een milieuboottocht maak je kennis met de waterloop en de natuur op en rond het water, kom je te weten wat de functies zijn van de waterloop en hoe het gesteld is met de waterkwaliteit. Wat wordt er gedaan door de overheid en hoe kan jij zelf helpen om onze waterlopen schoon te houden en ons leefmilieu te sparen?

Op weekdagen is het programma gericht naar scholen. Op woensdagnamiddag en in het weekend ben je met je vereniging, familie, vrienden of milieuraad van harte welkom.

Via www.milieuboot.be vind je meer info en kan je ook inschrijven voor de educatieve milieuboottochten!
Je kan ons ook bellen op 053 72 94 20.

De educatieve milieuboottochten zijn mogelijk dank zij de steun van
het Departement LNE, afdeling Milieu-integratie en –subsidiëringen

Dag van de Aarde van 22 tot 24 april 2011: Geef ons de ruimte…


Dag van de Aarde is in Vlaanderen én wereldwijd een van de langstlopende en meeste gekende milieucampagnes. Het is dé campagne waarbij de milieubeweging samen met andere partners jaarlijks naar buiten treedt om publiek en beleid te sensibiliseren rond allerlei milieuthema's (klimaat, duurzame landbouw, biodiversiteit, …). Ieder jaar bereiken ze zo'n 15.000 deelnemers met kleine en grote happenings.

In 2011 bundelt de milieubeweging (BBL, Natuurpunt, VELT, JNM, ...) de krachten met de gezinsbond voor een gezins- en kindvriendelijke ruimtelijke ordening. Nu wordt in ruimtelijke plannen nog te weinig rekening gehouden met de noden en behoeften van kinderen en jongeren. Een kindnorm, een set van na te streven doelstellingen die vertrekken vanuit de behoeften van kinderen, is broodnodig. Het gaat dan bijvoorbeeld om ruimte voor kinderen, voldoende ruimte in de woonomgeving om buiten te kunnen spelen, maar ook voor voldoende ruimte op de stoep en in de straat om veilig en onbevangen naar een speelplek te kunnen wandelen of fietsen.

Meer info over de campagne en de activiteiten.
Zaterdag 9 april 2011:
Zeedag voor socio-culturele verenigingen


De gemeente Koksijde en de provincie West-Vlaanderen organiseren in het kader van de Week van de Zee een Zeedag voor socio-culturele verenigingen. Alle organisaties en verenigingen die activiteiten aan zee willen organiseren, zijn welkom op deze infodag.

Heel wat bezoekerscentra, natuurverenigingen, overheidsdiensten, intercommunales, organisaties,… verbonden aan de zee ondersteunen dit evenement. Ze zullen in het gemeentehuis van Koksijde een stand opzetten en uitleg geven over hun aanbod. Meer zelfs, verschillende actoren bieden workshops en activiteiten aan zodat je zelf kunt vaststellen hoe boeiend de kustnatuur is.

Deelname: gratis, inschrijving verplicht via www.weekvandezee.be.
Klik daar op het inschrijvingsformulier om je in te schrijven. Maar maak eerst jouw keuze uit het ruime aanbod.

Meer info: www.weekvandezee.be
LEVE de zee! Week van de Zee van vrijdag 29 april tot en met zondag 15 mei

De provincie West-Vlaanderen, de tien kustgemeenten, andere overheden, natuurorganisaties en bezoekerscentra slaan al 15 jaar de handen in elkaar om van de Week van de Zee een uniek evenement te maken.
De Week van de Zee wil jaarlijkse natuur en milieu aan de kust in de kijker plaatsen. Bedoeling is de unieke waarde van de kustbiotopen te benadrukken en het nadenken over duurzame ontwikkeling en het beheer van de Noordzee en ons kustgebied te stimuleren.
Tijdens de Week van de Zee worden tal van activiteiten georganiseerd die er voor zorgen dat er ook het hele jaar door natuur- en milieueducatie aan zee mogelijk is.
De Week van de Zee is er uiteraard voor iedereen. Maar er zijn twee verschillende programma's.

  • Tijdens de weekends kan je aan de kust kiezen uit een reeks activiteiten met aandacht voor gezinnen, kinderen, wandelaars, natuurverslaafden, … met andere woorden voor elk wat wils.
  • Tijdens de week kan het basisonderwijs deelnemen aan honderden workshops, veldwerkactiviteiten, wandelingen, …;
    voor het secundair onderwijs is er een eigen aanbod.
Meer info
14 mei: Dag van de Vismigratie

Om het brede publiek te informeren over de problematiek van de vismigratie heeft het Europees project Living North Sea besloten om van 14 mei de Dag van de Vismigratie te maken.
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) zal die zaterdag fuiken spannen achter de IJzerspuien in Nieuwpoort. De vangst wordt van 10 tot 16.30u tentoongesteld in aquariums en op een stand zal je informatie kunnen krijgen over de toestand in Vlaanderen.

Gelezen op www.inbo.be.

Activiteiten in Natuureducatief Centrum De Vroente


1 mei: opendeurdag
Onder de slogan, 'Kalmthout, als je van natuur houdt', worden die dag verschillende initiatieven samengesmolten tot één groot evenement. Erfgoeddag, Opening van het Toeristisch Seizoen in de Antwerpse Kempen,... al deze activiteiten samen maken van Kalmthout een topper voor een dagje uit.

6 juli: Zomeratelier voor kinderen
Met kinderen van 6 tot 12 jaar (geboortejaar 1999 - 2004) gaat De Vroente op 6 juli de hele dag aan de slag rond het thema milieu". De kinderen ontdekken de natuur van de Kalmthoutse Heide op een speelse manier en doen allerlei leuke milieuactiviteiten. Als afsluiter is er, onder voorbehoud, de muziektheatershow "Vijf voor twaalf" waar thema's als water, verkeer, afval, energie en natuur op een originele wijze door drie acteurs/muzikanten op de planken worden gezet.

Inschrijven verplicht vóór 1 juli.
Inschrijven: 03 6201830 of via

NEC De Vroente organiseert ook nog andere activiteiten: https://www.devroente.be
Naar De Helix met je gezin of vereniging

Een dagje uit met het gezin of je vereniging?
De Helix biedt je een waaier aan mogelijkheden aan voor binnen en buiten.
Ben je op zoek naar een leuke buitenactiviteit in de natuur in groep of individueel, dan vind je in hun brochure zeker voldoende inspiratie: een Denderwandeling, een spannende oriëntatietocht, een avontuurlijk parcours, een leuke fietstocht, …
Al deze activiteiten hebben vertrek en aankomst aan De Helix.

Download de brochure

Brochure Schooluitstappen Klein-Brabant 2011

Een nieuwe brochure met info voor uitstappen met schoolgroepen in Klein-Brabant werd samengesteld door de vzw Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland.

Je vindt er inspiratie in over hoe je met je leerlingen op een leerrijke en aangename manier een dag in Klein-Brabant kan beleven.

Je kan de brochure downloaden.
Watervoetafdruk in België

Uit een rapport dat WWF recent publiceerde, blijkt dat elke Belg dagelijks 7400 liter water 'consumeert'. Dit kom overeen met ongeveer 90 badkuipen.

Om de watervoetafdruk in België te berekenen, analyseerde WWF, samen met ECOLIFE, de waterbehoefte van alle geconsumeerde landbouw- en industrieproducten. Als je dat combineert met de consumptie van water uit de kraan, dan kom je op 7400 liter.

Uit het rapport blijkt dat de gemiddelde watervoetafdruk van de Belg erg groot is, veel groter dan in buurlanden als Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland. Die zware voetafdruk is voor driekwart gekoppeld aan de import van producten uit het buitenland. Het gaat voornamelijk om landbouwproducten zoals katoen, koffie, soja en graan die vaak geproduceerd worden in regio's die te kampen hebben met extreme waterschaarste, zoals Pakistan, India en Oekraïne.
Onze levensstijl en onze consumptie van goederen en diensten impliceren een waterconsumptie die ver boven onze eigen voorraden ligt en die dus in sterke mate afhankelijk is van buitenlandse watervoorraden.

Meer info.
Inhoud

De Milieuboot vzw
De Gheeststraat 16 -
9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
E-mail - www.milieuboot.be

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom via e-mail.

De werking van De Milieuboot wordt gesteund door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Redactie: Dolores Baita, Christine Braet,
Annelies De Graeve, Mieke De Leeuw,
Filip Uyttersprot, Kathleen Van Damme,
Martine Van de Vijver, Riet Van Mieghem

Vormgeving: Els Vanhaeght & Angelique Corthals

ICT consultancy: Gunter Van Dyck, Kenneth Demaret