Driemaandelijkse uitgave van De Milieuboot vzw / nummer 65 / september 2011
Inhoud
NATUUR- & MILIEUEDUCATIE
De Milieuboot zet opnieuw koers naar Antwerpen en trekt door naar de Kempen!

Nog tot 28 oktober 2011 vaart de milieuboot op het Albertkanaal, het Kanaal Dessel-Schoten en het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen! Een tocht met de milieuboot is meer dan zomaar wat varen. Je komt meer te weten over de waterloop in je streek: geschiedenis, waterkwaliteit, natuur en activiteit op en rond het water, functies van de waterloop,… Bovendien kom je te weten waarom 'integraal waterbeheer' en een 'watervriendelijke' houding nodig zijn.

In 2011 zijn er nog tochten tussen Antwerpen en Wijnegem, Turnhout en Beerse, Tessenderlo en Dessel en Tessenderlo en Balen.

In 2012 trekt de milieuboot er opnieuw op uit, dieper de Kempen en Limburg in: verder oostwaarts op het Albertkanaal, het Kanaal Bocholt-Herentals en de Zuid-Willemsvaart. Geel, Herentals, Hasselt, Tessenderlo, Genk, Lanaken, Bree en Eisden zijn dan de opstapplaatsen.

Op weekdagen is het programma aangepast voor scholen.
Op woensdagnamiddag en in het weekend krijgt iedereen de mogelijkheid om mee te varen. Zo vaart de milieuboot op zondag 25 september speciaal voor jou uit in Antwerpen.
In de voormiddag kan je mee van 10 tot 13u. Als die tocht volzet is, zal de milieuboot ook in de namiddag varen, van 14 tot 17u.
De boot is volzet met 60 deelnemers.
Jongeren tot 18 jaar betalen € 2, volwassenen € 5.

Voor grotere groepen of verenigingen zijn ook nog andere data mogelijk. Tijdens de week is nog plaats voor een paar schoolgroepen.

Op www.milieuboot.be vind je meer informatie over de vaartrajecten en kan je inschrijven voor een educatieve milieuboottocht.

Het project 'Educatieve Milieuboottochten' wordt gesteund door de Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, afdeling Milieu-integratie en –subsidiëringen.
Educatieve milieuboottochten in Brussel:
'Brussel langs het water ontdekken'


Van 4 tot 27 oktober 2011 organiseert Coördinatie Zenne haar jaarlijkse milieu-educatieve boottochten in de Haven van Brussel en op het Zeekanaal Brussel-Schelde. Deze tochten zijn een originele manier om kennis te maken met het thema waterlopen en water op een speciaal uitgeruste boot onder begeleiding van gedreven lesgevers.

Op woensdagnamiddag, 's avonds (op weekdagen) en in het weekend staat de boot ook ter beschikking van verenigingen, wateractoren, openbare diensten en andere groepen die geïnteresseerd zijn in de ontdekking van het 'Zennekanaal' en het water(lopen)beleid in Brussel

Meer info >>
Vlaamse NME-dag 2012: infostanden en sessies gezocht

In 2012 vindt de Vlaamse NME-dag plaats op dinsdag 14 februari in het Boudewijngebouw in Brussel. Dit netwerkevenement, georganiseerd door de dienst Natuur en Milieueducatie (NME), biedt plaats aan een 50-tal NME-infostanden en een 30-tal sessies van anderhalf uur. Alle standen en sessies kunnen gratis worden ingevuld en staan open voor alle spelers in het Vlaamse NME-veld. Dit evenement wil zoveel mogelijk actoren betrekken die aan NME doen of raakvlakken met NME hebben. Zo wil men naast de gebruikelijke actoren in het NME-veld ook andere groepen bereiken zoals gezinnen, senioren, allochtonen, heemkundigen,…

Meer info over de NME-dag en het bemachtigen van een infostand of sessie vind je hier.
PIME stelt nieuw programma voor schooljaar 2011-2012 voor

Het Provinciale Centrum voor Milieu Educatie (PIME) biedt voor het schooljaar 2011-2012 opnieuw een boeiend en gevarieerd programma aan. Het aanbod van dit educatief centrum te Lier varieert voor elke doelgroep: derde graad basisonderwijs, secundair onderwijs en lerarenopleiding. Het aanbod kan je raadplegen in de nieuwe brochures, terug te vinden op hun website.

Let op: De buitengevel van het PIME is na 18 jaar aan renovatie toe. Wegens de hinder die deze werken zullen veroorzaken, zal het PIME van maart tot augustus 2012 gesloten zijn. Wie tijdig boekt geniet nog van een maximale keuze aan alternatieve data.
Vierde natuurfestival De Panne

Kom in het weekend van 1 en 2 oktober naar het Natuurfestival in Adinkerke en De Panne. Op zaterdag 1 oktober kan je in het Garzebekeveld in Adinkerke terecht voor een spelnamiddag, een historische wandeling, een tentoonstelling en een echt volkscafé.

Op zondag 2 oktober vormt bezoekerscentrum VBNC De Nachtegaal in De Panne het decor voor tal van activiteiten: aperitiefconcert, toneelvoorstellingen, standendorp, vissersverleden, wandelzoektocht, animatie, geleide wandelingen, workshops met demonstraties, boomklimmen,…

Kortom, er is voor elk wat wils te beleven!

Het volledige programma kan je bekijken op de website van VBNC De Nachtegaal.
Het bos een week lang in de bloemetjes:
van 9 tot 16 oktober


De Verenigde Naties maakten van 2011 het Internationaal Jaar van de Bossen. Van 9 tot 16 oktober werkt de Week van het Bos mee onder de slogan: Bos Zonder Grenzen, meteen ook het thema van dit Internationaal Jaar van de Bossen. Het wordt een rijke en speciale editie, waarin wordt gefocust op het belang van bossen en natuur in ons dagelijks leven.

Op zondag 9 oktober opent Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege de Week van het Bos in het Raspaillebos (Geraardsbergen) aan het natuur- en milieueducatief centrum De Helix. Er worden die dag tal van activiteiten georganiseerd in en rond De Helix. In dit Internationaal jaar van de Bossen heeft dit evenement een belangrijk doel voor ogen: bosuitbreiding voor het Raspaillebos!

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) bieden in samenwerking met Natuurpunt en tientallen lokale organisatoren meer dan tweehonderd activiteiten aan.

Het volledige programma kan je hier bekijken.

www.weekvanhetbos.be


Ontdek vanaf dit najaar de natuurgids in jezelf

Samen de natuur ontdekken om je enthousiasme zelf weer door te geven. Dat is natuurgids worden. Je kan dit najaar al starten met de cursus Natuurgids van het Centrum voor Natuur- en milieueducatie (CVN), dé expert op vlak van inhoud, methodiek en didactiek. Een garantie voor een jaar met een 30-tal fijne activiteiten, waarvan de helft theoriemomenten en de helft uitstapjes. In elke provincie start er dit najaar minstens één cursus.

Lees meer en schrijf je hier in.




Vormingsaanbod NEC De Vroente


Ook in het najaar bruist het weer van de activiteit in het Natuureducatiecentrum De Vroente. Aan het vaste programma zijn dit jaar twee nieuwe activiteiten toegevoegd. Zo wordt nu een wandeling aangeboden waarbij je aan de hand van een dierenkoffertje (gevuld met spelletjes, puzzels, boekjes,…) meer over één bepaald dier ontdekt. Een andere gloednieuwe familiewandeling heet 'Schattenjagers'. Tijdens dit 'natuurverzamelleerpad' ga je op zoek naar allerlei natuurschatten.

Daarnaast worden er ook twee infoavonden gehouden: een avond over het thema klimaat en energie, en één over geluidshinder en de invloed op onze gezondheid.

Meer info op www.devroente.be


Zuid-Noord Klimaatspiegel: educatie over klimaatveranderingen


Klimaatverandering is een heel actueel en boeiend thema om mee aan de slag te gaan in het klaslokaal. Vandaag de dag worden mensen in het Zuiden reeds getroffen door extreme veranderingen in het klimaat, mee veroorzaakt door onze CO2-uitstoot. De spiegel toont ons wat ons te wachten staat, als we de klimaatverandering geen halt toeroepen.

Zuid-Noord Klimaatspiegel wil jongeren informeren over de klimaatverandering en hen aanzetten om na te denken over oplossingen. Ze reikt al het nodige materiaal aan: een informatieve website, een lespakket, vormingsdagen, omkadering voor een klasproject, een klimaatforum in het Vlaams Parlement en veel meer. De klimaatspiegel is een gezamenlijk project van PROTOS en GREEN vzw.

www.klimaatspiegel.be
Dag van de natuur: 19 & 20 november

Op de 'Dag van de Natuur' nodigt Natuurpunt iedereen uit om een handje te komen helpen in een van hun natuurgebieden. 2011 is ook het Europees jaar van de Vrijwilliger. Daarom is dit jaar de slogan voor de 'Dag van de Natuur': 10.000 handen voor meer Natuur. Iedereen kan immers meehelpen aan meer natuur in de buurt. Er zullen meer dan 100 activiteiten plaatsvinden.

Lees meer en schrijf je hier in.
Inhoud

De Milieuboot vzw
De Gheeststraat 16 -
9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
E-mail - www.milieuboot.be

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom via e-mail.

De werking van De Milieuboot wordt gesteund door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Redactie: Dolores Baita, Christine Braet,
Annelies De Graeve, Mieke De Leeuw, Heleen Haven
Filip Uyttersprot, Kathleen Van Damme, Martine Van
de Vijver, Riet Van Mieghem, Arnout Willockx

Vormgeving: Els Vanhaeght & Angelique Corthals

ICT consultancy: Gunter Van Dyck, Kenneth Demaret