Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen die genomen werden door de federale overheid op donderdag 12 maart 2020 om de verspreiding van het coronavirus Covid 19 in te dijken, zijn wij genoodzaakt de Educatieve Milieuboottochten op week- en weekenddagen vanaf maandag 16 maart tot en met vrijdag 3 april te annuleren. De betrokken deelnemers worden per mail verwittigd.
De tochten na de Paasvakantie, vanaf maandag 20 april tot en met vrijdag 5 juni, gaan tot nader order door. Het spreekt voor zich dat wij de richtlijnen van de overheid nauwkeurig opvolgen. Indien de situatie verandert voor wat betreft de tochten na de Paasvakantie, hoort u dat van ons.
Automatische vleermuizendetectoren maakten in de zomer van 2019 geluidsopnames aan het schipdonkkanaal in Damme (West-Vlaanderen) en het Albertkanaal in Riemst (Limburg). Pas na analyse van de vele duizenden opnames merkten de onderzoekers dat op beide plaatsen geluiden van een grote hoefijzerneus werden geregistreerd. (Bron: 09/04/2020 | Natuurpunt)
In de haven van Oostende komt over vijf jaar mogelijk een fabriek die groene waterstof produceert op basis van de groene stroom die geproduceerd wordt door de windmolenparken in de Noordzee. De waterstof kan daarna gebruikt worden om opnieuw stroom op te wekken of om voertuigen te laten rijden. Het project gaat nu in een studiefase.
Klimaatverandering is geen ‘ver-van-mijn-bed-show’. Het is niet enkel een verhaal van Australische bosbranden of ijsberen zonder ijs, maar ook voor onze inheemse natuur wordt het te warm onder de voeten.
In december 2019 kon een cameraval, tot drie keer toe, beelden maken van een otter in de Moervaartvallei in Oost-Vlaanderen. Dat is toch wel bijzonder aangezien de otter maar op heel weinig plaatsen in Vlaanderen nog voorkomt. Sinds eind jaren 1980 werd het dier wegens een gebrek aan waarnemingen beschouwd als mogelijk uitgestorven in Vlaanderen. Tot het in 2012 voor het eerst opnieuw waargenomen werd.
Het Departement Omgeving heeft voor lokale overheden een brochure opgesteld met richtlijnen voor een gezondere leefomgeving, met focus op de luchtkwaliteit. De brochure legt uit waarom het verbeteren van de luchtkwaliteit belangrijk is en hoe een gemeente de luchtkwaliteit op haar grondgebied kan verbeteren.
• Download de brochure
• Meer info over de integratie van milieu en mobiliteit op lokaal niveau.
-
Zeeschelde
Ringvaart om Gent
Gentse binnenwateren
Boven-Schelde
Kanaal Bossuit-Kortrijk
-
Leie
Kanaal Roeselare-Leie
-
Kanaal Gent-Terneuzen
Havengebied Gent
Ringvaart om Gent
Afleidingskanaal van de Leie
Kanaal Gent-Oostende
Boudewijnkanaal
IJzer