De Milieuboot Nieuwsbrief 102 | Januari 2023

JE GIFT GOED GEBRUIKT | WINTERWERKEN AAN DE MILIEUBOOTWerken aan de vloer in het labo

De nieuwe meubels van het labo, voor het eerst in gebruik genomen tijdens de tochten van het najaar in 2022.

Werken aan de vloer in het ruim

 

Tijdens de winter vaart de milieuboot niet uit. Te koud, scholen hebben examens, onze schippers trekken naar het noorden om te overwinteren, ... maar er is toch heel wat activiteit bij ons.

Onze medewerkers zijn volop bezig met de voorbereiding voor het volgende seizoen. We maken nieuwe lesfiches, folders, plannen de nieuwe routes, koken rode kool (wie al heeft meegevaren, weet waarom we dat doen), verwerken boekingen, brengen verslag uit aan de stuurgroep, ...
Ook de technische medewerkers gaan niet in winterslaap. Ze nemen nu de tijd om het schip onder handen te nemen.

Onze milieuboot werd in 2000 omgebouwd van een vrachtschip tot een varend leslokaal. In die 22 jaar passeerden heel wat voeten over onze vloer. Dat bedoelen we ook letterlijk: de vloer in het labo en in de tentoonstellingsruimte was echt aan vervanging toe. De oude vinyl ruimt nu plaats voor een waterbestendige en krasvaste laminaat met een isolerende ondervloer.

Herstellen, vernieuwen, verbeteren, ... elke zomer en winter proberen we steeds iets aan te pakken zodat ons schip in goede conditie blijft. Vorige winter kreeg onze milieuboot een nieuwe huisbatterij zodat het educatieve programma door de zonnepanelen volledig op groene stroom kan draaien. En in de zomer kreeg het laboratorium nieuw meubilair. Dat ziet er niet alleen leuker uit, het is ook veel handiger voor onze lesgevers met meer opbergmogelijkheden. Het is ook veel lichter en makkelijker te verplaatsen zodat we het, telkens we het seizoen afsluiten, makkelijk kunnen stockeren.

Een andere investering deze winter is een nieuwe omvormer voor de zonnepanelen zodat we kunnen blijven genieten van die groene stroom.

De geluidsinstallatie gaf vaak een vervelend gekraak uit de boxen. Onze technische medewerkers hebben het probleem onderzocht en de oorzaak gevonden: geoxideerde geluidskabels tussen de installatie en het buitendek. Om die te kunnen vervangen zullen ze heel voorzichtig een deel van de betimmering moeten weghalen om bij de kabelgoten te kunnen komen. Een werkje om aan te pakken als onze vloer klaar is.

Een intensieve zoektocht naar een geschikte vervanger voor de waterzuiveringsinstallatie aab boord heeft voorlopig nog niets opgeleverd... Wordt vervolgd.

Tot slot nog even meegeven dat de mensen van de scheepskeuring tijdens een controle op 19 december bevestigden dat het schip prima in orde is door het uitstekende onderhoud door onze technische medewerkers!

Dan is het nog wachten op beter weer om het hele schip van een nieuw laagje verf te voorzien. Heel wat werk aan de winkel dus.

Met heel veel dank aan de mensen die een fiscaal aftrekbare gift deden aan De Milieuboot waardoor deze herstellingen en milieuvriendelijke uitbreidingen mogelijk blijven.

>> doe ook een gift

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom

Het project Educatieve Milieuboottochten wordt gesteund door het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.
De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
| www.milieuboot.be | Uitschrijven | Privacy |