Driemaandelijkse uitgave van De Milieuboot vzw / nummer 66 / december 2011
Inhoud
NATUUR- & MILIEUEDUCATIE
Deze lente kan je opnieuw het water op!

Bij het verschijnen van de prille lentezon wordt de milieuboot opnieuw te water gelaten. In het voorjaar 2012 kunnen duizenden scholieren en geïnteresseerden uit de Antwerpse Kempen en Limburg genieten van een boeiende en leerrijke vaart op een waterweg in hun buurt.

Van 27 februari tot en met 9 juni begeeft de milieuboot zich achtereenvolgens naar het Kanaal Bocholt-Herentals, het Albertkanaal (tussen Hasselt en Tessenderlo en Genk en Lanaken) en de Zuid-Willemsvaart.

De milieuboot vaart slechts om de vier jaar in deze regio. Dit is dus een buitenkans om kennis te maken met de waterloop in je buurt. Tijdens de schooldagen zijn de tochten vooral bedoeld voor de leerlingen van de 2de en 3 de graad van het lager onderwijs, de 1ste graad van het secundair onderwijs en studenten lerarenopleiding. Op woensdagnamiddagen en in de weekends zijn verenigingen, gemeenten, families, vriendengroepen en individueel geïnteresseerden welkom om met de milieuboot mee te varen.

Een tocht duurt 3u:
op weekdagen van 9 tot 12u en van 13u tot 16u,
in het weekend van 10 tot 13u en van 14 tot 17u.
De boot is volzet met 60 deelnemers.
Jongeren tot 18 jaar betalen € 2, volwassenen € 5.

Wat houdt een tocht met de milieuboot zoal in? Veel meer dan zomaar wat varen uiteraard! Vanaf het dek bekijk je de waterweg vanuit een ander oogpunt. Je steekt heel wat interessante informatie op over de verschillende functies van de waterweg, de natuur in de omgeving en het leven op, om en in het water. In het laboratorium onderzoek je hoe het met de waterkwaliteit van de waterloop gesteld is en leer je welke invloed vervuiling heeft op het leven in het water. In de tentoonstellingsruimte wordt dieper ingegaan op de invloed van onze leefwijze op deze waterloop. Daarnaast zoeken we samen naar een meer milieubewuste omgang met water.

Op www.milieuboot.be vind je meer informatie over de vaartrajecten en kan je inschrijven voor een educatieve milieuboottocht.

Het project 'Educatieve Milieuboottochten' wordt gesteund door de Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, afdeling Milieu-integratie en –subsidiëringen.
De nieuwe MOSterd is er!

Via deze nieuwsbrief van Milieuzorg Op School kunnen scholen heel wat praktische ideeën opdoen om een eigen milieuzorgsysteem op te bouwen of uit te breiden. Elke school ontvangt de gedrukte versie per post.

Deze 18de editie staat in het teken van het thema kunst. Maar er is ook een sectie over natuur op school, de MOStuin.

Hier vind je de digitale MOSterd in pdf.

Druk ook de aankondigingsaffiche af en hang hem op, zodat iedereen op school weet dat de nieuwe MOSterd er is.
'Walk for Water': Stap mee!

'Walk for Water' is een wereldwijde actie die plaats vindt op Wereldwaterdag: donderdag 22 maart 2012. In Vlaanderen en Brussel roepen MOS en PROTOS alle scholen op mee te stappen. Sluit je school aan en zet er eens stevig de pas in.

Op Wereldwaterdag stappen duizenden mensen over de hele wereld 6 kilometer om aandacht te vragen voor de waterproblematiek, want miljoenen mensen stappen elke dag gemiddeld 6 kilometer om water te halen, gewoon voor hun basisvoorzieningen. Miljarden mensen hebben zelfs geen schone toiletplaats. Gebrek aan zuiver water is een vicieuze cirkel van ziekte, beperkte levensverwachting en armoede.

Vorig schooljaar stapten meer dan 25.000 leerlingen samen meer dan 150.000km!
Schrijf je in en laat de teller lopen zodat de afstand van vorig jaar kan verdubbeld worden!

Meer info op de 'Walk for Water'-blog.
Hidrodoe: interactief waterplezier

Een bezoek aan het waterDOEcentrum Hidrodoe in Herentals loont meer dan de moeite. Dit innovatieve watercentrum is gebaseerd op ideeën inzake duurzame ontwikkeling en levenslang leren. Met Hidrodoe wil Pidpa op een educatieve en tegelijk speelse en interactieve manier aan het grote publiek informatie bieden over alle facetten van water. Via talrijke tentoonstellingen maken de bezoekers een interactieve ontdekkingsreis door de wereld van het water. Hidrodoe is vastbesloten om waterplezier uit te stralen, want het biedt gezonde, eigentijdse fun voor al wie van water houdt.

Op www.hidrodoe.be kan je ook gratis zoektochten downloaden. De zoektochten zijn opgedeeld per moeilijkheidsgraad en thema. Daarnaast kunnen wandelliefhebbers kiezen uit 3 verschillende wandelingen door het nabijgelegen Peertsbos. Op die manier kan je het bezoek aan het waterdoecentrum combineren met een aangename natuurwandeling.

Meer info
Op zoek naar schooluitstappen voor 2012?

Zoek je nog een interessante schooluitstap in verband met natuur- en milieueducatie? Keuze te over in Vlaanderen. Op de algemene website van NME vind je een inventaris en kalender met een overzicht van alle korte en tijdelijke activiteiten.

Daarnaast kan je ook per provincie kijken naar het uitgebreide aanbod van alle NME-centra en NME-gerelateerde activiteiten. Naast de tijdelijke activiteiten is er ook steeds een ruime selectie aan wandelingen, uitleenkoffers, vormingen, MOS-projecten,… die het hele jaar door beschikbaar zijn.

Een volledig overzicht van het NME-aanbod vind je per provincie op een afzonderlijk onderdeel van de provinciewebsite: Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Let wel, in het voorjaar 2012 zal het Antwerpse Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie (PIME) in Lier gesloten zijn wegens renovatiewerken.

Voor het secundair onderwijs bestaat nog een aparte excursiegids die een overzicht geeft van leermiddelen en activiteiten aan de kust: Koers naar Zee. Deze gids biedt een ruim gamma aan uitstapmogelijkheden aan zee. Alle activiteiten hebben betrekking op de thema's natuur, milieu, wetenschap en technologie aan onze kust.

Ook op de website van De Milieuboot vind je onder 'Tips voor milieutrips' per provincie een overzicht van interessante, prettige en leerrijke milieueducatieve activiteiten rond water, waterlopen, natuur en milieu.

Geïnteresseerd in Natuur-en Milieueducatie?
Eén adres: de Vlaamse NME-dag


Op dinsdag 14 februari 2012 organiseert de dienst NME in het Boudewijngebouw in Brussel opnieuw een Vlaamse NME-dag voor iedereen die aan NME doet of wil doen.

De Vlaamse NME-dag is in de eerste plaats een netwerkevenement. Om de kruisbestuiving zo optimaal mogelijk te maken wil de dienst NME zoveel mogelijk actoren betrekken die aan NME doen of raakvlakken hebben met NME.

Inschrijven en meer info vind je hier.

Dikketruiendag 2012: overtuig de anderen!

Ga samen met MOS en Ecocampus (Milieuzorg in het hoger onderwijs) de strijd aan tegen de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van het klimaat op donderdag 16 februari 2012. De 8ste editie van de Dikketruiendag richt zich vooral tot het onderwijs, maar dat belet natuurlijk niet dat je ook thuis of op het werk kan meedoen.

Meer informatie en inschrijven op de website van Dikketruiendag


Opleiding Rivierkenner


Gefascineerd door de Nete, Dijle, Zenne of Rupel? Misschien is een opleiding Rivierkenner dan wel iets voor jou. Tijdens deze opleiding verdiep je je kennis over rivieren en hun invloed op landschap, natuur en samenleving. Experts uit verschillende sectoren geven je een antwoord op tal van vragen.

Hoe en wanneer zijn onze rivieren ontstaan? Welke dieren en planten leven er? Wat zijn slikken en schorren, en waarom zijn ze zo belangrijk? Hoe leefde de mens vroeger samen met deze rivieren en hoe gaan we er nu en in de toekomst mee om?

Na 5 lezingen en 3 excursies, allen op diverse locaties in het Rivierenland, mag je jezelf een echte 'Rivierkenner' noemen!

Klik hier voor meer info en contactgegevens.
Djapo: kostbaar water

Djapo vzw is een NGO die mondiale vorming naar het kleuter-, lager- en secundair onderwijs brengt. Ze richt zich met een rijk aanbod van lesideeën, koffers, nascholingen en workshops op diverse doelgroepen. Voor kleuters en 1ste graad lager onderwijs vindt op 7 maart 2012 een interessante nascholing rond het thema Kostbaar Water plaats.

Werk je in je klas rond het thema 'water'? Heeft je school een MOS-project? Wil je de link leggen met hoe kinderen in het Zuiden met water omgaan? Tijdens deze vorming maak je kennis met heel wat concrete tips om je kleine wereldburgers nog gevoeliger te maken voor de kostbaarheid van water. Maak kennis met een uitleenkoffer, workshop en publicaties rond dit thema.

Inschrijven en meer info via de website van Djapo.

Wandelen met Coördinatie Zenne in 2012

In 2012 zet Coördinatie Zenne zijn maandelijkse activiteiten in het Zennebekken voort. Tijdens de activiteit vertelt een gids over de geschiedenis en de actualiteit van de waterloop, over de natuur, de functies,...
Een gastspreker geeft bijkomende uitleg over de actuele problemen en uitdagingen in verband met de betrokken waterloop. Waterbeheersing, waterkwaliteit, waterzuivering, landschappelijke betekenis en de rol die de waterloop kan spelen, mobiliteit en recreatie behoren zeker tot de mogelijke thema's.

De eerste twee activiteiten voor 2012 zijn:

  • Dinsdag 31 januari om 14u: De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Brussel-Noord
  • Dinsdag 14 februari om 14u: Het Zennegat in Mechelen
Het volledige programma en meer info vind je op de activiteitenkalender van Coördinatie Zenne
Inhoud

De Milieuboot vzw
De Gheeststraat 16 -
9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
E-mail - www.milieuboot.be

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom via e-mail.

De werking van De Milieuboot wordt gesteund door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Redactie: Dolores Baita, Christine Braet,
Annelies De Graeve, Mieke De Leeuw, Heleen Haven
Filip Uyttersprot, Kathleen Van Damme, Martine Van
de Vijver, Riet Van Mieghem, Arnout Willockx

Vormgeving: Els Vanhaeght & Angelique Corthals

ICT consultancy: Gunter Van Dyck, Kenneth Demaret