Driemaandelijkse uitgave van De Milieuboot vzw / nummer 69 / december 2012
Inhoud
NATUUR- & MILIEUEDUCATIE
Met de milieuboot het water op!

Wil je de waterloop in je buurt verkennen en wil je meer weten over haar functies, de omgeving, het landschap? Ben je bekommerd om biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en integraal waterbeheer? Dan is een educatieve milieuboottocht wellicht de ideale activiteit om zowel te ervaren als te leren!

In het voorjaar 2013 gaat de milieuboot verder de Zeeschelde, de Boven-Schelde en het Kanaal Bossuit-Kortrijk verkennen, in het najaar de Leie en het Kanaal Roeselare-Leie.
De milieuboot vaart maar om de vier jaar in dezelfde regio.
Grijp dus je kans om kennis te maken met de waterloop in je buurt.

Tijdens de schooldagen zijn de tochten vooral bedoeld voor de leerlingen van de 2de en 3de graad van het lager onderwijs, de 1ste graad van het secundair onderwijs en studenten lerarenopleiding.
Op woensdagnamiddagen en in de weekends zijn verenigingen, gemeenten, families, vriendengroepen en individueel geïnteresseerden welkom om met de milieuboot mee te varen.

Een tocht duurt 3u:
op weekdagen van 9 tot 12u en van 13u tot 16u,
in het weekend van 10 tot 13u en van 14 tot 17u.
Jongeren tot 18 jaar betalen €2, volwassenen €5.

Meer info: www.milieuboot.be

Het project 'Educatieve Milieuboottochten' wordt gesteund door de Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, afdeling Milieu-integratie en –subsidiëringen.

27 maart 2013
Begeleide boottocht: er-vaar de Zeeschelde!

In het kader van de Internationale Scheldeweek (22/3 - 1/4/2013) organiseert Grenzeloze Schelde i.s.m. De Milieuboot een begeleide boottocht op de Zeeschelde.

Tijdens deze boeiende heen- en terugvaart vanuit Schellebelle richting Dendermonde er-vaar je de Zeeschelde, het leven en de natuur op en rond het water. Je hoort haar verhaal, je maakt kennis met haar verschillende functies, de problemen en de kansen.
Wie speelt een rol bij het beheer? Waarom zijn integraal waterbeheer en duurzame ontwikkeling belangrijk? Hoe zorgt het geactualiseerde Sigmaplan ervoor dat veiligheid en natuurontwikkeling kunnen samengaan?

De tocht start om 13u en eindigt om 16u. Vertrek en aankomst in Schellebelle, Aard (nabij Hoogstraat), aan de aanlegsteiger van de veerdienst.

Interesse? Neem contact met Grenzeloze Schelde of bel op het nummer 02 201 08 08.

Activiteiten- en vormingscyclus:
Een duik in Zenne en Zennekanaal

De werkgroep Coördinatie Zenne, die in de schoot van Grenzeloze Schelde ijvert voor een grensoverschrijdend geïntegreerd beheer van de waterlopen in het Zennebekken, slaat de handen in mekaar met Kanaalgidsen vzw voor een boeiende informatiereeks over Zenne en Zennekanaal. Vanaf januari 2013 dompelt elke activiteit of vormingssessie je onder in een andere functie van het Zennebekken. Een vervolgverhaal over o.a. natte (en droge) voeten, kunstwerken en koesterplekjes voor mens en natuur. De zevendelige cyclus richt zich in eerste instantie tot mensen die graag als Kanaalgids aan de slag willen, maar staat open voor alle geïnteresseerden. Het aantal plaatsen is beperkt, dus schrijf je snel in! Lees verder

Programma
  • Dinsdag 22 januari 2013:
    Zenne en Zennekanaal over de gewestgrenzen heen
  • Donderdag 7 februari 2013:
    Waterbeheersing in het Zennebekken
  • Dinsdag 19 februari 2013:
    Kunstwerken op de waterwegen
  • Zaterdag 9 maart 2013:
    Nautische kennis
  • Woensdag 27 maart 2013:
    Water in de stad – wonen en werken aan het water
  • Dinsdag 16 april 2013:
    Goederenstromen op het Zennekanaal
  • Dinsdag 21 mei 2013:
    Waterkwaliteit als basis voor natuur en biodiversiteit
Nieuwe cursus Natuurgids 2013 in De Helix in Geraardsbergen of in Wachtebeke

Vind je het leuk om jouw enthousiasme voor de natuur met anderen te delen? Schrijf je dan in voor een cursus natuurgids.

Deze cursus leert de deelnemers de natuur herkennen en begrijpen en deze inzichten doorgeven aan anderen. Bovendien krijgen de deelnemers tijdens een aantal excursies tips om duurzame ontwikkeling in te passen in activiteiten. De cursus wordt georganiseerd in samenwerking met CVN en bestaat uit een 30-tal lessen. Er zijn zowel theoretische lessen als praktijkexcursies. Wie deelneemt en een praktische opdracht volbrengt, kan het attest natuurgids behalen. Na deze cursus heeft men voldoende algemene natuurkennis en vaardigheden om alleen of met een groep de natuur in te trekken.
De cursus loopt van januari 2013 tot oktober 2013.

Prijs: Meer info vind je hier.
ANNET-netwerkdag op 26 januari 2013

Op zaterdag 26 januari 2013 is het opnieuw zover: dan vindt de jaarlijkse ANNET-netwerkdag plaats. Dit jaar is het thema 'natuur- en milieueducatie door andere ogen'.
Vier boeiende workshops bieden je een frisse blik op NME en een heleboel bruikbare tips voor de praktijk. Zoals elk jaar staan uitwisseling en vorming centraal. Iedereen die in de provincie Antwerpen bezig is met natuur- en milieueducatie is welkom.

Wil je meer weten?
Maak kennis met de vier workshops, bekijk het programma of download de folder.
Dikketruiendag 2013: 'De klimaatfiksers'!

Op 20 februari 2013 organiseren Milieuzorg Op School en Ecocampus de 9de editie van Dikketruiendag.
Laat op de inschrijvingspagina weten of je school of campus deelneemt aan Dikketruiendag 2013.

Meer info en inschrijvingen op www.dikketruiendag.be.
Inhoud

De Milieuboot vzw
De Gheeststraat 16 -
9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
E-mail - www.milieuboot.be

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom via e-mail.

De werking van De Milieuboot wordt gesteund door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Redactie: Dolores Baita, Christine Braet,
Annelies De Graeve, Mieke De Leeuw,
Kathleen Van Damme, Martine Van de Vijver
Riet Van Mieghem, Arnout Willockx

Vormgeving: Els Vanhaeght & Angelique Corthals

ICT consultancy: Gunter Van Dyck, Kenneth Demaret