Nummer 70 - april 2013

NATUUR- & MILIEUEDUCATIE

Vaar mee met de milieuboot in Oost- en West-Vlaanderen!

Na 4 jaar is de milieuboot er terug! Het is een unieke kans om de waterloop in eigen streek op een leerrijke en boeiende manier te ontdekken.

In het najaar 2013, van 9 september tot 8 november, vaart de milieuboot op de Leie en het Kanaal Roeselare-Leie. In het voorjaar 2014 is hij van 20 februari tot 7 juni achtereenvolgens op het Kanaal Gent-Terneuzen, het Kanaal Gent-Brugge-Oostende, het Afleidingskanaal van de Leie, het Boudewijnkanaal en de IJzer.

De milieuboottochten zijn tijdens de schooldagen bedoeld voor de 2de en 3de graad van het lager onderwijs, de 1ste graad secundair onderwijs. De leerlingen krijgen een programma dat aangepast is aan hun leeftijd en voorkennis. Met het lespakket ‘Op Sleeptouw’, met themabladen over water en waterlopen, kan de tocht klassikaal voorbereid worden.

Tijdens de weekends en op woensdagnamiddagen zijn verenigingen, gemeenten, bedrijven, milieuraden, families en vriendengroepen van harte welkom.

Tijdens een milieuboottocht staan ervaren en beleven centraal. Tegelijk maak je kennis met alle aspecten van de waterweg in eigen streek, het landschap in de omgeving en het leven op, om en in het water. Je maakt kennis met de verschillende functies van de waterweg waarop je vaart.
In het labo onderzoek je de waterkwaliteit. Benedendeks wordt gewerkt rond de thema’s watergebruik, watervervuiling en -zuivering, klimaatverandering én de eigen rol in de watercyclus.
Integraal waterbeheer, biodiversiteit en duurzame ontwikkeling vormen het groter kader.

Deelnameprijs: € 2 per leerling of voor jongeren tot 8 jaar, € 5 voor volwassenen.

Lees er meer over op onze nieuwe website. Je vindt er ook een overzicht van de tochten, alle praktische info én een inschrijvingsformulier. We zijn ook altijd telefonisch bereikbaar op het nummer 053 72 94 20 of per .


Graag tot op de milieuboot!


Het project ‘Educatieve milieuboottochten’ wordt gesubsidieerd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid.Milieuboot.be: nieuwe website

Bij een nieuwe lente hoort een nieuw kleedje. Zo dacht er ook De Milieuboot over en dit resulteerde in een nieuwe website, aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker dan ooit.

Neem een kijkje en like ons op Facebook!

Week van de Zee
van vrijdag 26 april tot en met zondag 12 mei 2013

De Week van de Zee is de jaarlijkse aandachtsweek die natuur en milieu aan de kust in de kijker plaatst. Ze biedt opnieuw een waaier van activiteiten, waarbij natuurgebieden aan de kust de focus krijgen. Een unieke gelegenheid om onbekende natuur te ontdekken.

De provincie West-Vlaanderen en de tien kustgemeenten, Horizon Educatief vzw, Natuurpunt vzw, het Agentschap voor Natuur en Bos,... tal van vrijwilligers maken er voor de zeventiende maal een uniek evenement van.

Meer info

‘De Noordzee... in vraag en antwoord’
tentoonstelling in De Panne

In VBNC De Nachtegaal in De Panne loopt van 5 mei tot 3 november een beeldrijke en leuke tentoonstelling die een selectie biedt van 35 vragen uit het boekje ‘100 kindervragen over de zee’, uitgegeven bij Stichting Kunstboek.

De vragen werden heel creatief en beeldrijk uitgewerkt zodat het voor zowel kinderen als volwassenen zeker een bezoekje waard is. Mensen die van een grotere uitdaging houden, kunnen via de vraagboxen zelf op zoek gaan naar gepaste antwoorden.

Meer info

Brochure vormingen natuur en milieu in Vlaanderen

De Helix, De Vroente en De Nachtegaal, de drie Vlaamse Kennis- en Vormingscentra voor Natuur en Milieu van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, hebben hun krachten gebundeld. Een ruim en gevarieerd aanbod aan vormingen en activiteiten is het resultaat!

Ben je als team van een NME-centrum, een natuur- en milieuvereniging, (toekomstig) leraar, een milieudienst, een jeugddienst, een kinderopvangcentrum... geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met natuur en milieu? Zoek je een zinvolle invulling voor een studiedag, een vorming in het kader van Milieuzorg Op School, een milieudag, een activiteit voor leerkrachten, natuurouders, NME-ers?

In deze brochure vind je vast en zeker de nodige inspiratie.

Download de vormingsbrochure (pdf, 1MB)

Waterkronkels

Voor het basis- en het kleuteronderwijs heeft het Regionaal Landschap IJzer & Polder een uniek natuureducatief aanbod met één groot thema: ‘water’.
Waterkronkels is in 2013 aan haar negende editie toe.

Interesse? Klik hier.

Wat doet Aquafin?

Onder het luikje ‘Kennis en wetenschap/scholen’ vind je voortaan een animatie die aantoont dat Aquafin veel meer is dan waterzuivering.

Lees meer...

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
- www.milieuboot.be - Uitschrijven