Nummer 71 - juni 2013
Terug
Bestrijding van de reuzenbalsemien in Oost-Vlaanderen
Een uitheemse plant bedreigt de biodiversiteit in onze waterlopen

De reuzenbalsemien is een plant die van nature in de Himalaya groeit. Omwille van de mooie rozige bloemen werd ze als sierplant ingevoerd. Maar ondertussen is ze door verwildering fors in opmars, vooral langs onze waterlopen. Door haar onstuimige groei verstikt ze de inheemse planten en vormt ze een bedreiging voor de biodiversiteit. Bovendien sterft de plant in het najaar volledig af waardoor de bodem zeer vatbaar wordt voor erosie. De provincie Oost-Vlaanderen zet een proefproject op om de reuzenbalsemien te bestrijden.

De laatste jaren wordt steeds vaker melding gemaakt van de reuzenbalsemien, de Impatiens Glandulifera, een eenjarige plant die tot 2,5m hoog wordt. Ze is afkomstig uit de Himalaya en is in Europa als invasieve soort verwilderd. De plant groeit graag in de buurt van water met een stikstofrijke bodem. De voortplanting gebeurt door het wegwerpen van zaad - ‘springzaad’ - dat gemakkelijk wordt meegenomen door de waterloop om verderop te kiemen.

Kwalijke gevolgen

Door haar explosieve groei verdringt en verstikt de reuzenbalsemien niet alleen onze eigen plantensoorten, maar ook alle fauna die erin leeft. Ze komt de biodiversiteit dus zeker niet ten goede. Bovendien sterft de plant in het najaar na de eerste vriesnachten volledig af. Bijgevolg zijn de onbegroeide taluds tijdens de wintermaanden niet beschermd tegen erosie, met verzakkingen tot gevolg.
Ook kan de enorme biomassa in de directe omgeving van de waterloop de vlotte doorvoer van het water belemmeren.

Bestrijdingsplan

Kale en onstabiele oevers, obstructie van de waterafvoer, een aanzienlijke vermindering van de biodiversiteit en klachten van aangelanden en gemeentebesturen zijn voor de provincie Oost-Vlaanderen de aanleiding geweest om een voorstel van bestrijdingsplan uit te werken.

Foto: www.kuleuven-kulak.be

Proefproject

De bestrijdingsmethode moet nog worden uitgetest en daarom start de provincie dit groeiseizoen met een proefproject. Het doel is om de plant te verwijderen en te voorkomen dat er nieuw zaad gevormd wordt. In de zomer, na 15 juni en vóór het verspreiden van de zaden, zal de reuzenbalsemien gemaaid worden, gevolgd door een zorgvuldige nazorg.

Het proefproject moet toelaten de bestrijdingsmethode te verfijnen en een goede inschatting van de werklast te maken. Om succesvol te zijn zal de provincie zoveel mogelijk ‘bovenstrooms’ en gebiedsdekkend in het stroomgebied werken en liefst in samenwerking met andere beheerders die met eigen middelen een gelijkaardige bestrijding kunnen opzetten. Naast de bestrijding die de provincie zelf uitvoert, zal ze ook de samenwerking coördineren.


Op de volgende waterlopen wordt de reuzenbalsemien aangepakt:

  • Pauwelsbeek in Maarkedal - samen met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, de Bosgroep en de gemeente Maarkedal
  • Passemarebeek-Zwedebeek in Zottegem/Zwalm - in samenspraak met de Vlaamse Milieumaatschappij
  • Boeversbeek in Gavere - opstart met oog op een toekomstig inrichtingsproject door de Vlaamse Landmaatschappij, Waterwegen en Zeekanaal NV en de provincie
  • Slabbaertsbeek in Knesselare - in samenspraak met de provincie West-Vlaanderen voor de benedenloop
  • Roebeek in Schellebelle
  • Barbierbeek in Kruibeke - in het kader van het inrichtingsproject door de provincie
  • Bron: De Waterstand nr 5, de nieuwsbrief over het waterbeleid van de provincie Oost-Vlaanderen

Terug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
- www.milieuboot.be - Uitschrijven