Nummer 72 - oktober 2013
Terug

NATUUR- & MILIEUEDUCATIE

De Milieuboot nodigt je uit!

Van 20 februari tot 23 april 2014 vaart de milieuboot op het Kanaal Gent-Terneuzen, het Afleidingskanaal van de Leie, de Brugse Vaart en het Kanaal Gent-Brugge-Oostende.
Van 5 tot 28 mei 2014 vaart de milieuboot op het Boudewijnkanaal en het Kanaal Gent-Brugge-Oostende.

Het is een unieke kans om de waterloop in eigen streek op een leerrijke en boeiende manier te ontdekken!

Je kan nog deelnemen met je klas, er zijn nog enkele tochten in de week vrij.
In het weekend en op woensdagnamiddag ben je van harte welkom om mee te varen met je vereniging, milieuraad of familie.

Interesse om aan boord te springen van de milieuboot?
Schrijf dan vlug in via onze website!
Je vindt er een overzicht van de tochten, alle praktische info én een inschrijvingsformulier.
We zijn ook telefonisch bereikbaar op het nummer 053 72 94 20 of per .

Een milieuboottocht is aantrekkelijk én interessant voor jong en oud. Het is een kennismaking met alle aspecten van de waterweg in eigen streek, het landschap in de omgeving, de stad aan het water en het leven op, om en in het water. Integraal waterbeheer, biodiversiteit en duurzame ontwikkeling vormen het groter kader. Op onze website lees je er meer over.

Deelnameprijs: jongeren tot 18 jaar betalen € 2, volwassenen € 5

Graag tot op de milieuboot!

Bekijk onze film!
Volg ons op Facebook


Het project ‘Educatieve milieuboottochten’ wordt gesubsidieerd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid.

Natuurfestival in De Nachtegaal op 5 en 6 oktober 2013

Naar jaarlijkse traditie kan je op 5 en 6 oktober 2013 in en om De Nachtegaal in De Panne het Natuurfestivalweekend meepikken.
Zaterdag is een ware natuurwandeldag: de kinderen kunnen op stap met 'Ribedebie Heksemie', je kan mee op safarizoektocht, op stap met de boswachter langs de ezelpaadjes of genieten van een kruidenwandeling in de Oosthoek.
Zondag trakteert het natuurfestival je op een gratis aperitiefconcert en tal van activiteiten en randanimatie.

Meer info

13 oktober: Open Zondag 'Zwammen in geuren en kleuren' in De Helix

De Helix zorgt dat je op zondag 13 oktober 2013, bij de start van de Week van het Bos, kan kennismaken met de mysterieuze wereld van de paddenstoelen. 's Morgens kan je het centrum bezoeken en op eigen initiatief het bos verkennen. In de namiddag staan er begeleide activiteiten op het programma. Je kan deelnemen aan een paddenstoelenwandeling in het Raspaillebos met Hans Vermeulen van Natuurpunt Educatie. Voor de kinderen zijn er paddenstoelentochten met gidsen in tuin en bos, een herfstknutselatelier en een kookworkshop met paddenstoelen.
De gelukkige winnaars van de fietszoektocht worden op het eind van de namiddag beloond met prachtige prijzen. Alle activiteiten zijn gratis.

Meer info



Week van het Bos: 13-20 oktober 2013

Vanaf 13 oktober duiken we tijdens de Week van het Bos weer de Vlaamse natuur in. In heel Vlaanderen kan je dan deelnemen aan 1.001 activiteiten en supporteren voor onze natuurdoelen.



Vorming in De Vroente: Hoe kunnen natuurbeelden je helpen bij het ontwikkelen van een natuuractiviteit?

Er zijn verschillende opvattingen over wat natuur is. Het natuurbeeld van elk individu is anders en wordt bepaald door uiteenlopende factoren. Bedoeling is om tijdens deze vorming verschillende natuurbeelden te leren herkennen en erkennen. Zo krijg je een ruimer beeld van de diverse natuurbeelden. Deze vorming zal je helpen om je activiteiten beter af te stemmen op je doelgroep en zo de betrokkenheid van de deelnemers te verhogen.

Wanneer? 23 oktober 2013 van 14u tot 16.30u
Doelgroep: leerkrachten, NME-werkers, natuurgidsen, domeinwachters, vormingswerkers, geïnteresseerden
Prijs: gratis!
Inschrijven verplicht bij voorkeur vóór 16 oktober 2013 via .

Meer info



21-23 oktober: Beneluxconferentie 2013 in Apeldoorn

Noteer alvast in je agenda! Van 21 tot 23 oktober 2013 in Apeldoorn (Nederland) gaan 'NMEers/EDOers' samen met de jeugd uitwisselen en denken over de relatie tussen NME/EDO en de transitie naar de groene economie (betekenis, rol, gevolgen, competenties, enz.).

Meer info

VLAAMSE NME-DAGEN: SCHRIJF JE IN!

De dienst Milieuvorming en -educatie van de Vlaamse overheid organiseert voortaan twee Vlaamse NME-dagen per jaar:

  • één met een inhoudelijke focus op een actueel thema m.b.t. natuur- en milieueducatie (NME) in samenwerking met de Minaraad:
    NME-dag 'debat'
  • één met de klemtoon op praktijkgerichte sessies en beurs:
    NME-dag 'markt'.

Iedereen die geïnteresseerd is in NME (Natuur- en MilieuEducatie) of aan NME wil doen, is welkom:

NME-dag 'debat' op 5 november 2013

Op deze NME-dag 'debat' in het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen ligt de focus op het thema 'Groene economie' en op de rol van educatie in deze context. Hiervoor worden lezingen en debatten georganiseerd.

Het volledige programma en informatie per sessie vind je op de website. Deelnemen aan de NME-dag is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Dit kan enkel online tot en met vrijdag 18 oktober 2013.

NME-dag 'markt' op 13 februari 2014

De NME-dag 'markt' op 13 februari vlakbij station Brussel-Noord zal om de twee jaar georganiseerd worden volgens het vertrouwde concept: met beursstanden en workshops. Op deze dag is ruimte voor 50 NME-beursstanden en 30 sessies van twee uur. Ook tentoonstellingen zijn welkom op de beurs.

Wil je met jouw organisatie een beursstand plaatsen of een sessie verzorgen, dan kan je die aanvragen via de website, maar wel vóór vrijdag 15 november 2013.

MOS organiseert studiedagen voor leerkrachten SO

Milieuzorg Op School (MOS) organiseert de komende maanden in samenwerking met een heel aantal partners op verschillende plaatsen praktijk- en studiedagen:

Meer info kan je vinden op https://inzoomenopafval.blogspot.be


NIEUWE PUBLICATIES VAN DE VLAAMSE OVERHEID

Regelmatig geeft de Vlaamse overheid nieuwe publicaties uit. Onlangs verschenen 2 interessante brochures:


Veilig omgaan met kraantjeswater op school. Richtlijnen voor schooldirecties en schoolbesturen - flyer

Water is gezond en vormt dé basis van een evenwichtige voeding. Geregeld water drinken is dus de boodschap, ook op school! Kraantjeswater geniet de voorkeur: het water is direct beschikbaar, het is gezond en goedkoop en er is geen verpakking en transport nodig. De school moet wel met een aantal aandachtspunten rekening houden.
Lees verder




Educatie voor duurzame ontwikkeling (EDO). Competenties

Het lerend netwerk 'Duurzame ontwikkeling in de lerarenopleiding' werkte aan een EDO-competentieprofiel, gelinkt aan de EDO-principes. Het is een mogelijke leidraad om aspirant-leerkrachten handelingsbekwaam te maken om EDO in de scholen/klassen te introduceren. De EDO-competenties zijn hierbij richtinggevende competenties waarover een toekomstige leerkracht moet beschikken.
Lees verder

Terug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
- www.milieuboot.be - Uitschrijven