Nummer 79 - juni 2015
Terug

NATUUR- & MILIEUEDUCATIE

Vaar mee met de milieuboot!

In het schooljaar 2015-2016 is de milieuboot terug in de provincies Antwerpen en Limburg!

In september en oktober 2015 vaart hij op de kanalen Dessel-Kwaadmechelen, Dessel-Turnhout-Schoten en Bocholt-Herentals en het Albertkanaal in de buurt van Antwerpen.
In het voorjaar 2016 verkennen we het Albertkanaal steeds verder oostwaarts en de Zuid-Willemsvaart. De milieuboot legt aan in Dessel, Tessenderlo, Turnhout, Geel, Herentals, Antwerpen, Hasselt, Genk, Lanaken, Eisden en Bree.

De milieuboottochten zijn bedoeld voor de 2de en 3de graad lager onderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs.

Verenigingen, milieuraden, families en vriendengroepen kunnen meevaren tijdens de weekends en op woensdagnamiddagen. Voor hen zijn er komend najaar bij voorbeeld volgende tochten:

  • Turnhout-Turnhout, op woensdagnamiddag 16 september of zaterdagvoormiddag 19 september

  • Herentals-Viersel-Herentals in het weekend van 3-4 oktober

  • Antwerpen-Wijnegem-Antwerpen, inclusief een korte verkenning van de haven, in de weekends van 10-11, 17-18 en 24-25 oktober en woensdagnamiddagen 14 of 21 oktober

Ook in het voorjaar zijn er vele mogelijkheden.

Lees er meer over op onze website. Je vindt er een overzicht van de tochten, alle praktische info en een inschrijvingsformulier. We zijn ook altijd bereikbaar op het nummer 053 72 94 20 of per .Het project 'Educatieve milieuboottochten' wordt gesubsidieerd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid.


12 juli 2015 Big Jump, overal in Vlaanderen, o.a. in Aalst

Proper water in 2077? Als we aan dit tempo blijven verdergaan, zal het zo lang duren vooraleer onze waterlopen weer ecologisch gezond zijn. Om onze politici eraan te herinneren dat het ook anders kan, springen in heel Europa duizenden mensen het water in op 12 juli 2015 om 15u.

BIG JUMP in Vlaanderen

BIG JUMP in Aalst om 15u
Nu de waterkwaliteit van de Dender verbetert, ontstaan er mogelijkheden voor nieuwe woonwijken, zachte recreatie en natuurontwikkeling in en rond Aalst. De onverharde oeverstroken zijn groenblauwe verbindingen naar de natuurgebieden in de omliggende Dendervallei waar futen, bevers en ooievaars zich terug thuis voelen.

Toon dat jij ook geeft om proper en leefbaar water en spring mee in AALST, samen met Natuurpunt Aalst en De Aalsterse Klimaatkoepel (Dâk).

Om 14.30u kan je samen met de werkgroep NME van Grenzeloze Schelde en De Waterkant waterdiertjes opvissen en identificeren.

BIG JUMP in Aalst

Zenne Afterworks: activiteit in de Zennevallei

Deze zomer kan je de verschillende waterlopen in Brussel en de groene rand leren kennen tijdens een gezellige avondactiviteit. Coördinatie Zenne nodigt je uit om na het werk of als afsluiter van een prettige zomerdag te genieten van een afterwork-activiteit, de ideale mix tussen ontspannen, leuke contacten en bijleren over de natuur en het water in je buurt!

Elke wandeling focust op een specifieke vallei zonder ook het algemene karakter van de gehele Zennevallei uit het oog te verliezen.

donderdag 25 juni 2015
De Molenbeek, een groene vallei aan de rand van de stad

dinsdag 14 juli 2015
Het kanaal, dé waterloop tussen Brussel en Vilvoorde

woensdag 26 augustus 2015
Fietsen in de Woluwevallei, langs parken en natuurgebieden

woensdag 16 september 2015
De open Zenne en het kanaal in Anderlecht

Bekijk hier het gedetailleerde programma.Vervang je loden leidingen

Met de campagne 'Gezond water, ook jouw zorg' roept de Vlaamse Milieumaatschappij op om loden leidingen te vervangen.
In heel wat oude huizen en gebouwen loopt het kraantjeswater door loden leidingen. Lood kan oplossen in het kraantjeswater en zo onze gezondheid schaden.

Meer weten? Alles weten over water van de kraan? Surf naar www.vmm.be/gezondwater.
Op deze website kan je trouwens terecht voor al je vragen over kraantjeswater.29 september: Kick-Off - Naar een klimaatneutraal Oost-Vlaanderen

Op dinsdag 29 september wordt het Oost-Vlaams klimaatplan voorgesteld in de zaal Capitole in Gent. Samen met gemeenten, verenigingen, bedrijven, landbouwers, … wil men werk maken van een klimaatgezonde provincie.
Tal van inspirerende sprekers komen aan het woord. En ook jij mag vertellen waar je mee bezig ben en hoe we elkaar kunnen versterken.

De Kick-Off is gratis, maar inschrijven is verplicht. Meer info

10 november: NME-dag 'Grensverleggende Natuur- en Milieueducatie'

Op 10 november 2015 organiseert de dienst milieuvorming en -educatie van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie een bijzondere editie van de NME-dag. Het wordt namelijk een dag met een internationale focus. Alle sessies, lezingen en workshops staan in het teken van internationale projecten, uitwisselingen en samenwerkingsverbanden en inspirerende buitenlandse voorbeelden. Het wordt een boeiende mix van keuzesessies met enerzijds zeer praktische praktijkvoorbeelden, en anderzijds meer theoretische of beleidsgerichte sessies. Zowel 'denkers' als 'doeners' zullen dus in het programma hun gading vinden.

LIMNET-contactdag op donderdag 26 november 2015

De ideale dag om je met collega’s uit de beide Limburgen te verdiepen in natuur- en milieueducatie! Het volledige programma is beschikbaar vanaf half september.

Noteer de datum alvast in je agenda …

Terug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
- www.milieuboot.be - Uitschrijven