Nummer 80 - september 2015
Terug

NATUUR- & MILIEUEDUCATIE

Vaar mee met de milieuboot!

Dit najaar is de milieuboot in de provincies Antwerpen en Limburg!

Het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen kwam al aan de beurt. Het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het Kanaal Bocholt-Herentals en het Albertkanaal in de buurt van Antwerpen staan nog op het programma.

Interesse om met je klas mee te varen? Hier en daar is nog een plaatsje vrij. De tochten zijn bedoeld voor de 2de en 3de graad lager onderwijsen de 1ste graad secundair onderwijs.

Voor verenigingen, milieuraden, families en vriendengroepen zijn er tochten tijdens de weekends en op woensdagnamiddagen:

  • Turnhout-Turnhout, op woensdagnamiddag 16 september of zaterdagvoormiddag 19 september

  • Herentals-Viersel-Herentals in het weekend van 3-4 oktober

  • Antwerpen-Wijnegem-Antwerpen, inclusief een korte verkenning van de haven, in de weekends van 10-11, 17-18 en 24-25 oktober en woensdagnamiddag 21 oktober

In het voorjaar 2016 verkennen we het Albertkanaal steeds verder oostwaarts en de Zuid-Willemsvaart. De milieuboot legt dan aan in Herentals, Hasselt, Tessenderlo, Genk, Lanaken, Eisden en Bree.

Ook hier is onze boodschap: schrijf snel in, dan bekijken welke tocht we voor u nog kunnen organiseren!

Een overzicht van de tochten, alle praktische info en een inschrijvingsformulier vind je op onze website . We zijn ook altijd bereikbaar op het nummer 053 72 94 20 of per .Het project 'Educatieve milieuboottochten' wordt gesubsidieerd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid.


PlaneetZee@Work 2015-2016

Droom je er wel eens van om een dag in de schoenen van een zeeonderzoeker te staan?
Het project PlaneetZee@Work wil jongeren en leerkrachten laten kennismaken met (opleidingen in) het zeeonderzoek en de actuele uitdagingen waarvoor de zeeën en oceaan zich gesteld zien. Een 20-tal klassen uit het secundair onderwijs (4e, 5e, 6e jaar) krijgen een exclusieve kans om aan de slag te gaan bij één van de mariene onderzoeksgroepen aan de Vlaamse universiteiten en instellingen zoals de Hogere Zeevaartschool, het ILVO, ...
De workshops vinden plaats op verschillende locaties in Vlaanderen: Gent, Oostende, Antwerpen en Leuven.

Laat deze kans dan niet links liggen en schrijf je in om deel te nemen aan PlaneetZee@Work

3-4 oktober: Natuurfestival in De Panne

In en rond het provinciaal bezoekerscentrum De Nachtegaal in De Panne worden op 3 en 4 oktober themawandelingen georganiseerd, zijn er diverse activiteiten, optredens, animaties, infostanden, proevertjes... Kortom vele redenen om present te zijn op dit natuurfestival rond het thema bodem en ‘Eigen kweek’!

www.west-vlaanderen.be/nachtegaal

11-18 oktober: Week van het Bos

Onder het motto ‘De Natuurhelden staan paraat’ staat de Week van het Bos dit jaar in het teken van onze Natuurhelden. Van zondag 11 tot en met zondag 18 oktober 2015 zullen in talrijke Vlaamse natuurdomeinen en bossen activiteiten georganiseerd worden rond deze helden.

Tijdens boswandelingen, belevingstochten en kinderspeurtochten zullen boswachters, gidsen en historici het publiek rondleiden op zoek naar heldhaftige fauna en flora.

De Week van het Bos 2015 wordt georganiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met BOS+ en Natuurpunt.

Bezoek eens een rioolwaterzuiveringsinstallatie

Aquafin geeft tijdens werkdagen zowel voor scholen als voor verenigingen of andere groepen rondleidingen op een aantal rioolwaterzuiveringsinstallaties in Vlaanderen.

Je vraagt je bezoek wel best minstens een maand op voorhand online aan.

Meer info

10 november: NME-dag 'Grensverleggende Natuur- en Milieueducatie'

Op 10 november 2015 organiseert de dienst milieuvorming en -educatie van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie een bijzondere editie van de NME-dag. Het wordt namelijk een dag met een internationale focus. Alle sessies, lezingen en workshops staan in het teken van internationale projecten, uitwisselingen en samenwerkingsverbanden en inspirerende buitenlandse voorbeelden. Het wordt een boeiende mix van keuzesessies met enerzijds zeer praktische praktijkvoorbeelden, en anderzijds meer theoretische of beleidsgerichte sessies. Zowel 'denkers' als 'doeners' zullen dus in het programma hun gading vinden.

Meer info

LIMNET-contactdag op donderdag 26 november 2015

De ideale dag om je met collega’s uit de beide Limburgen te verdiepen in natuur- en milieueducatie! Het volledige programma is beschikbaar vanaf half september.

Noteer de datum alvast in je agenda …

Meer info

Terug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
- www.milieuboot.be - Uitschrijven