Nummer 81 - januari 2016
Terug

NATUUR- & MILIEUEDUCATIE

Vaar mee met de milieuboot!

In het voorjaar 2016 verkent de milieuboot het Albertkanaal en de Zuid-Willemsvaart. De milieuboot legt dan aan in Herentals, Hasselt, Tessenderlo, Genk, Lanaken, Eisden en Bree.

Interesse om met je klas mee te varen? Hier en daar is nog een plaatsje vrij. De tochten zijn bedoeld voor de 2de en 3de graad lager onderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs.
Schrijf dus snel in, dan bekijken welke tocht we voor u nog kunnen organiseren!

Voor verenigingen, milieuraden, families en vriendengroepen zijn er tochten tijdens de weekends en op woensdagnamiddagen.
Op zondag 6 maart vertrekt de milieuboot om 14u in Herentals, aan het Eilandje stroomopwaarts sluis 10, vaart hij richting Viersel en is hij om 17u terug in Herentals.
Op zaterdag 12 maart legt de milieuboot aan in Tessenderlo, aan de Albertkade - binnenhaven. Je vaart richting Hasselt en terug. De tocht duurt 3u, van 10u tot 13u of van 14u tot 17u.

Vaar je graag mee? Een overzicht van de tochten, alle praktische info en een inschrijvingsformulier vind je op onze website. We zijn ook altijd bereikbaar op het nummer 053 72 94 20 of per .

Een milieuboottocht is een unieke ervaring voor jong en oud. Het is een boeiende kennismaking met alle aspecten van de waterweg in je eigen streek, het landschap in de omgeving, de stad aan het water, de bedrijvigheid langsheen de waterweg en het leven op, om en in het water. Integraal waterbeheer, biodiversiteit en duurzame ontwikkeling komen aan bod.Het project 'Educatieve milieuboottochten' wordt gesubsidieerd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid.


Gidsenopleiding Durmevallei

In het voorjaar 2016 organiseren Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een gidsenopleiding ‘Sigmaplan Durmevallei’.

De komende jaren staat er langs de Durme in Hamme, Temse, Waasmunster, Zele en Lokeren immers een groot project op stapel. Het Sigmaproject Durmevallei, een project van W&Z en ANB, wil de Durme haar veerkracht terug geven. Zo wordt de regio beter beschermd tegen overstromingen, krijgt de magnifieke Durmenatuur een boost en wordt de streek nog aantrekkelijker voor wandelaars en fietsers. Je leest er meer over in het artikel '(Her)ontdek de Durmevallei!' elders in deze nieuwsbrief.

Om de regio en de werken beter bekend te maken bij het grote publiek komt er een gidsenopleiding. Gedurende 5 dinsdagavonden (van 16/2 tot 16/03/2016) en 2 excursiedagen (op zaterdag 19/03 en 16/04/2016) nemen verschillende topsprekers je mee in het verhaal van de Durme, het Sigmaplan en de verschillende projectgebieden langs de Durme.

Lees meer

Nieuw wandelnetwerk in Scheldeland

Het nieuwe netwerk Kalkense Meersen-Donkmeer serveert je 100 km wandelplezier langs knooppunten in de buurt van het Donkmeer in Berlare en de Scheldeboorden richting Dendermonde.

www.scheldeland.be/nl/kalkense-meersen-donkmeer

Dikketruiendag 2016 gaat over de grens

Op maandag 15 februari 2016 organiseert het departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) voor de twaalfde keer Dikketruiendag. Ondertussen is Dikketruiendag een begrip geworden in Vlaanderen. Omdat het klimaatprobleem een internationaal probleem is, wil het departement LNE het project uitbreiden over de grenzen heen. Zo kan via Dikketruiendag de duurzame voortrekkersfunctie van Vlaanderen geëxporteerd worden naar het buitenland. Daarom is de slogan dit jaar ‘Ons engagement kent geen grenzen’.

Ga naar www.dikketruiendag.be.

25 februari NME/EDO-netwerkdag ‘Doen in het Groen’

De jaarlijkse netwerkdag van de provincie Antwerpen (ANNET) is een begrip. Iedereen die betrokken is bij natuur- en milieueducatie en educatie voor duurzame ontwikkeling (NME/EDO) ontmoet daar zielsverwanten en vindt inspiratie in een gevarieerd aanbod aan boeiende workshops.

Donderdag 25 februari 2016 (09.00 - 16.00 uur),
Kamp C, Britselaan 20, 2260 Westerlo
Deelnemen is gratis, wel verplicht inschrijven.

Ga naar
www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/netwerkdag-nme-edo.html
.

Hoog water zonder kater

Vlaanderen is gevoelig voor overstromingen en de steeds toenemende bebouwing en klimaatverandering doen de kans op een overstroming toenemen. De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid maakte daarom een educatief filmpje, ‘Hoog water zonder kater’.

www.hoogwaterzonderkater.be/

Bezoek eens een rioolwaterzuiveringsinstallatie

Aquafin geeft tijdens werkdagen zowel voor scholen als voor verenigingen of andere groepen rondleidingen op een aantal rioolwaterzuiveringsinstallaties in Vlaanderen.
Je vraagt je bezoek wel best minstens een maand op voorhand online aan.

Meer info

Denderwandeling voor jong en oud

Tijdens deze wandeling maak je kennis met water in al zijn facetten: water zuiveren met planten, waterkwaliteit, leven in het water, water en verharde oppervlakken, drinkwater, de Dender en haar ‘kronkels’, de stuwsluis, …
De Denderwandeling, 8 tot 10 km lang, brengt je langs landelijke wegen, het jaagpad van de Dender en het recreatiedomein De Gavers. Deze wandeling kan ook met kinderwagens.

Waar: vanuit De Helix, door de nabije landelijke omgeving, langs de Dender en het recreatiedomein De Gavers
Wanneer: het hele jaar
Voor wie: gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar en jeugdgroepen vanaf 10 jaar
Duur: ongeveer 3u
Prijs: de wandelbrochure is gratis verkrijgbaar in De Helix, het recreatiedomein De Gavers en het toeristisch infokantoor Geraardsbergen.

Terug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
- www.milieuboot.be - Uitschrijven