Nummer 82 - mei 2016
Terug

Gidsenopleiding voor de Durmevallei is een succes!
De nieuwe gidsen staan paraat!

Het geactualiseerde Sigmaplan geeft de Durme haar veerkracht terug. Als de overstromingsgebieden in de Durmevallei gerealiseerd zijn, zal ze niet alleen beter beschermd tegen overstromingen zijn, maar krijgt de natuur er een enorme boost en wordt de regio nog aantrekkelijker voor wandelaars en fietsers.

Om de Durmevallei beter bekend te maken bij het grote publiek worden er sinds februari gidsen opgeleid. Met 40 enthousiastelingen zijn Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gestart aan de boeiende gidsenopleiding Sigmaplan Durmevallei, i.s.m. Grenzeloze Schelde.
Met nog één excursie in het verschiet zijn de Sigmagidsen van de Durme bijna klaar om je te ontvangen!

Vijf achtereenvolgende weken was er op dinsdagavond samenkomst in de infokeet in Hamme Driegoten waar de gidsen helemaal werden ondergedompeld in de Durmematerie.
Topsprekers met verschillende specialisaties kwamen aan het woord.
Frank Mostaert van het Waterbouwkundig Labo lichtte de geologische evolutie van het Schelde-estuarium toe terwijl Patrick Meire van de Universiteit Antwerpen sprak over het belang van ecologie en ecosysteemdiensten in de Schelde en haar oevers. Hans De Preter van W&Z concentreerde zich op de totstandkoming en het opzet van het (geactualiseerd) Sigmaplan. André Verstraeten van vzw Durme legde de historisch-geografische evolutie van de Durme uit, waarna Harry Van Royen van Erfgoed Rupel het erfgoed langs de Durme besprak. Dezelfde avond waren ook verschillende schepenen uit omliggende gemeenten aanwezig om hún gemeente in de kijker te plaatsen. Tom Maris van de Universiteit Antwerpen en Gunther Van Ryckegem van het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) deden de werking van zoetwaterslikken- en schorren en de typische watergebonden fauna en flora uit de doeken. Als afsluiter zoomden projectingenieur Hans Quaeyhaegens van W&Z meer technisch en Elias Verbanck van het ANB meer natuurgericht in op het Sigmaplan in de Durmevallei. Telkens namen de sprekers de gidsen vol passie mee in hún Durmeverhaal.

Op een mooie lentedag in maart kropen we met zijn allen de fiets op om de Sigmagebieden echt te gaan verkennen. Het werd een tocht van tweeëntwintig kilometer met een tiental stopplaatsen onder begeleiding van echte Durmekenners.
In de namiddag leidde Tom Maris ons rond in het gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij (GOG-GGG) Lippenbroek toen het water bij hoogtij binnenstroomde door de inwateringssluis.

Na vijf vormingsavonden en een fietsexcursie hebben de toekomstige Sigmagidsen Durmevallei een heleboel bijgeleerd over de Durme, haar nieuwe natuur, de GOG’s (gecontroleerde overstromingsgebieden) of de GGG’s (gecontroleerde overstromingsgebieden met gereduceerd getij). De infokeet wordt komend najaar onder handen genomen en omgebouwd tot een tentoonstellingsruimte met vergaderzalen voor plaatselijke verenigingen. De keet staat trouwens vlak naast De Bunt, een gebied dat wordt ingericht als GOG-GGG.

Heb je interesse om met een gids De Bunt te verkennen of langs de Sigmagebieden in de Durmevallei te fietsen of te varen? Neem dan per contact met Grenzeloze Schelde. Schoolgroepen, groepen en individueel geïnteresseerden zijn van harte welkom. In het najaar van 2016 zal ook de infokeet afgewerkt zijn en wordt een bezoek aan de keet bij de wandeling, fietstocht of boottocht opgenomen.
De Sigmagidsen Durmevallei staan alvast te popelen om je op sleeptouw te nemen om deze prachtige rivier en haar vallei te (her)ontdekken! Wil je op de hoogte blijven? Volg het nieuws op www.sigmaplan.be!

Terug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
- www.milieuboot.be - Uitschrijven