Nummer 82 - mei 2016
Terug

NATUUR- & MILIEUEDUCATIE

18 mei: met de milieuboot naar De Brug in Vroenhoven

Grenzeloze Schelde en De Milieuboot organiseren in samenwerking met nv De Scheepvaart op woensdag 18 mei een milieuboottocht vanuit Lanaken samen met een geleid bezoek aan het belevingscentrum De Brug van Vroenhoven.

Op de milieuboot leer je het Alberkanaal kennen vanaf het water en in Vroenhoeven word je ondergedompeld in zowel de wereld van kanalen en binnenvaart als in de geschiedenis van het Albertkanaal tijdens WOII.

Meer info

29 mei: verken de Zuid-Willemsvaart met de milieuboot -
een unieke ervaring!

Milieuraden, gezinnen, vriendengroepen, families, verenigingen,… kunnen dit voorjaar op 29 mei van 14u tot 17u meevaren met de milieuboot op de Zuid-Willemsvaart vanuit Eisden.

Jongeren tot 18 jaar betalen €3, volwassenen €7.
De milieuboot vaart uit vanaf 25 deelnemers.
Telt uw groep 25 of meer personen dan zijn nog andere data mogelijk.

Inschrijven en meer info op www.milieuboot.be of op 053 72 94 20.

De milieuboot in 2016-17: Dender, Zeeschelde, Boven-Schelde en Kanaal Bossuit-Kortrijk

Tijdens een milieuboottocht staan ervaren en beleven centraal. Je maakt ook kennis met de verschillende functies van de waterloop, het landschap in de omgeving, de stad aan het water, de bedrijvigheid langsheen de waterweg en het leven op, om en in het water. In het labo onderzoek je de waterkwaliteit. Benedendeks wordt gewerkt rond de thema’s watergebruik, watervervuiling en -zuivering, klimaatverandering én de eigen rol in de watercyclus. Integraal waterbeheer, biodiversiteit en duurzame ontwikkeling vormen het groter kader. Bekijk onze film.

Tijdens de weekdagen zijn de milieuboottochten bedoeld voor de 3de graad lager onderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs.
Als er voldoende plaats is, is ook de 2de graad lager onderwijs van harte welkom.
De leerlingen krijgen een programma aangepast aan hun leeftijd en voorkennis. Om de tocht voor te bereiden is er het lespakket 'Op Sleeptouw' met themabladen over water en waterlopen.
Klik hier voor de scholenfolder 2016-2017.

Ook de derde graad SO kan in het kader van de geïntegreerde proef of onderzoekscompetenties mee met de milieuboot. Lees meer

Op woensdagnamiddagen en tijdens de weekends zijn milieuraden, gezinnen, vriendengroepen, families, verenigingen van harte welkom!

Van 5 tot 23 september 2016 vaart de milieuboot op de Dender met vertrek vanuit Aalst en Dendermonde, van 24 september tot 28 oktober 2016 en van 20 februari tot 26 maart 2017 zijn er milieuboottochten op de Zeeschelde vanuit Schellebelle, Dendermonde, Temse en Antwerpen.
Van 27 maart tot 21 mei 2017 vaart de milieuboot op de Boven-Schelde met vertrek vanuit Merelbeke, Oudenaarde en Bossuit. Van 22 mei tot 9 juni 2017 is hij op het Kanaal Bossuit-Kortrijk vanuit Bossuit en Zwevegem.

Interesse om mee aan boord te springen van de milieuboot? Schrijf snel in want het aantal plaatsen is beperkt! Deelnameprijs is € 3 per leerling voor schoolgroepen. Andere deelnemers: € 7 voor volwassenen en € 3 voor jongeren tot 18 jaar.

Je vindt op onze website een overzicht van de tochten, alle praktische info én een inschrijvingsformulier. We zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 053 72 94 20 of per .

Volg ons op facebook. Je vindt er reacties, actuele foto’s en nieuws over onze Educatieve Milieuboottochten.

Het project 'Educatieve milieuboottochten' wordt gesubsidieerd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid.


De Panne: tentoonstelling 'Buik vol van Afval'

In het Provinciaal Bezoekerscentrum De Nachtegaal loopt tot 25 september een tentoonstelling over de plastiekvervuiling in de Noordzee. Afval op het strand en in zee schaadt het ecosysteem van de kust. Bovendien willen wij als toerist ons eigen afval niet zien en moet het opgeruimd worden door de kustgemeenten. Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken.


Meer info

Win een make-over van je toilet!

  • 1 op 10 kinderen nooit op school naar het toilet gaat
  • 1 op 2 zo lang wacht tot ze het echt niet meer kunnen houden

Daar willen Aquafin en Milieuzorg Op School (MOS) iets aan doen!
Meteen willen ze van de gelegenheid gebruik maken om kinderen bewust te maken van het belang van zuiver water en van een rationeel watergebruik. Aquafin daagt scholen uit om na te denken over hun droomtoilet en stil te staan bij duurzaam watergebruik.

Waag jullie kans om het toilet van de toekomst te ontwerpen en wie weet maakt jouw school wel kans op een make-over van de toiletten.
Ontwerpen mogen opgestuurd worden tot 31 oktober 2016, de winnaars worden bekendgemaakt op 19 november 2016.

Meer info

Aquafin opent zijn deuren voor buren en geïnteresseerden

Naar goede gewoonte stelt Aquafin jaarlijks de deuren open van nieuwe of gerenoveerde installaties. Je kan dan zelf komen ontdekken wat er met het afvalwater gebeurt nadat het via de riolering verdwijnt. Je krijgt er via geleide rondleidingen meer informatie over de werking van de installatie en over het belang van zuiver water in onze samenleving. Niet alleen de naaste buren of dorpsbewoners, maar iedereen die geïnteresseerd is in waterzuivering is welkom op deze evenementen. Ben je zelf ook benieuwd? Kijk dan alvast of een van de volgende data en/of locaties voor je past:

  • Steenokkerzeel Zuid: dinsdag 10/05/2016
  • Leisele: woensdag 18/05/2016
  • Beselare: donderdag 19/05/2016
  • Bikschote: dinsdag 31/05/2016
  • Lo Reninge Noordschote: maandag 5/09/2016
  • Ouwegem: woensdag 7/09/2016 (onder voorbehoud)
  • Markegem: dinsdag 13/09/2016)
  • Maarkedal Oudenhove: dinsdag 20/9/2016

Van 17u tot 19u30 start elk half uur een rondleiding.
Inschrijven kan via of op het nummer 03 450 45 45.

Regen- en afvalwater scheiden. Hoe pak je dat aan?

Als je verbouwt of de tuin aanpakt, denk je er best ook in één keer aan om je regenwater en afvalwater te scheiden. Zo voorkom je heel wat extra kosten in de toekomst. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) legt in een kort filmpje uit hoe je dat juist aanpakt.

Waterzuivering zorgt voor een beter leefmilieu

In Vlaanderen wordt 82% van het huishoudelijk afvalwater gezuiverd. De Vlaamse waterlopen zijn vandaag dan ook een stuk gezonder dan 25 jaar geleden.

Lees het artikel op duurzametoekomst.be

Terug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
- www.milieuboot.be - Uitschrijven