Nummer 83 - september 2016
Terug

NATUUR- & MILIEUEDUCATIE

De milieuboot: een vaste waarde

Dit schooljaar vaart de milieuboot op de Dender, de Zeeschelde, de Boven-Schelde en het Kanaal Bossuit-Kortrijk.

Zoals altijd organiseren we de tochten tijdens de week voor scholen. Nieuw is dat de derde graad SO in het kader van de geïntegreerde proef of onderzoekscompetenties nu ook mee aan boord kan.

Tijdens de weekends en op woensdagnamiddagen verwelkomen we milieuraden, gezinnen, vriendengroepen, families.

Tijdens een milieuboottocht staan ervaren en beleven centraal en maak je kennis met de verschillende functies van de waterloop, het landschap in de omgeving, de stad aan het water, de bedrijvigheid langsheen de waterweg en het leven op, om en in het water. In het labo onderzoek je de waterkwaliteit. Benedendeks wordt gewerkt rond de thema’s watergebruik, watervervuiling en -zuivering, klimaatverandering én de eigen rol in de watercyclus. Integraal waterbeheer, biodiversiteit en duurzame ontwikkeling vormen het groter kader. Bekijk onze film.

Een overzicht van de tochten, alle praktische info én een inschrijvingsformulier vind je op onze website.
We zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 053 72 94 20 of per .

Omdat de milieuboot maar uitvaart met minstens 25 deelnemers, reserveren we voor gezinnen, vriendengroepen, families en verenigingen dit najaar speciale weekendtochten op zondagvoormiddag 16 oktober (van 10 tot 13u) of zondagnamiddag 23 oktober (van 14 tot 17u), op de Zeeschelde met op- en afstappen in Antwerpen aan het Steenplein.

Zoals altijd: inschrijven via onze website of een telefoontje naar 053 72 94 20!
Volg ons op facebook. Je vindt er reacties, actuele foto’s en nieuws over onze Educatieve Milieuboottochten.

Het project 'Educatieve milieuboottochten' wordt gesubsidieerd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid.


De metamorfoses van het Zennekanaal - 3 vormings- en infoavonden

Coördinatie Zenne organiseert dit najaar 3 infomomenten rond de veranderingen van het kanaal in Brussel.

  • 28 september: Nieuwe groene long op de terreinen van Tour&Taxis
  • 11 oktober: Fietsen onder de kanaalbruggen - over de fietsmobiliteit langsheen het kanaal
  • November: Ecologie van de Zenne en het kanaal - over de Zenne het kanaal als Groene Corridor, inclusief een begeleide wandeling in het Park 3 Fonteinen in Vilvoorde

Uitnodiging
Programma
Inschrijven

Begeleide wandelingen in de Zennevallei - de Geleytsbeek in Ukkel

Op 19 oktober, van 16.30u tot 18.30u, nodigt Coördinatie Zenne je uit voor een wandeling langs de Geleytsbeek in Ukkel, die nu opnieuw in open lucht stroomt. Tijdens de begeleide excursie vertellen gids en gastspreker je over de identiteit van de waterloop. Een ideale mix tussen ontspannen, leuke contacten en bijleren over de natuur en het water in je buurt, zonder het algemene karakter van de gehele Zennevallei uit het oog te verliezen.

Uitnodiging
Programma
Inschrijven

9-16 oktober: Week van het Bos

Onder het motto 'Welkom in de Grootste Sportclub' staat de Week van het Bos dit jaar in het teken van de eindeloze sportmogelijkheden van onze bossen en natuurgebieden.

Van zondag 9 tot en met zondag 16 oktober 2016 zullen in talrijke Vlaamse natuurdomeinen en bossen sportieve activiteiten georganiseerd worden.

De Week van het Bos 2016 wordt georganiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met BOS+.Meer info

10 november: 8ste Vlaamse dag Natuur- en Milieueducatie/Educatie Duurzame Ontwikkeling

Op 10 november 2016 organiseert de dienst Milieuvorming en -educatie de tweejaarlijkse NME-dag Markt in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen. Je kan er via de vele standen, sessies en workshops kennismaken met het brede werkveld van NME en EDO. Het is ook een ideale gelegenheid om collega’s uit heel Vlaanderen opnieuw te ontmoeten.

Meer info en inschrijven vanaf 3 oktober op de nieuwe LNE-website.

Het nieuwe STEM-project BOS Online - Jongeren onderzoeken impact bomen op klimaat met internet of things

Op woensdag 21 september lanceerden RVO-Society en partners, in aanwezigheid van Vlaams minister van Innovatie Muyters, het nieuwe STEM-project Bos Online in de Plantentuin van Meise. Bos Online onderzoekt aan de hand van hightech sensoren of bomen een bufferend effect op het microklimaat hebben. Wat is de rol van bomen in fenomenen als verhitting, wateroverlast of luchtvervuiling? Leerlingen kwaliteitsvolle metingen laten doen en hen leren hoe ze kunnen komen tot wetenschappelijke conclusies is de inzet. Meer interesse voor wetenschap en technologie is de opzet.

Bos Online richt zich op secundaire scholen, leerkrachten van de derde graad. RVO-Society en partners zijn nog op zoek naar STEM-leerkrachten die vanaf januari 2017 met hun klas willen proefdraaien.

Meer info op RVO-Society en Bos Online.

Terug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
- www.milieuboot.be - Uitschrijven