Nummer 85 - mei 2017
Terug

Ontdek de Durmevallei en het Sigmaplan!
Wandel, fiets, vaar en bezoek het Nieuw Infopunt in Hamme

In Hamme is een gloednieuw ‘Infopunt Durmevallei’. In combinatie met een wandeling, een fietstocht of een boottocht is dit vanaf nu de ideale manier om de Durmevallei in haar geheel en de projectgebieden van het Sigmaplan te ontdekken.

In het Infopunt is al het boeiends gebundeld dat de vallei te bieden heeft: van de werking van de veiligheidsgebieden, over erfgoed en geschiedenis, tot tips om het groene walhalla in te duiken.

Minder overstromingen vanuit de Schelde en de Durme, ontwikkeling van getijdennatuur langs de rivieren én mogelijkheden voor wandelaars en fietsers om aan het water te genieten: dat is het doel van de Sigmawerken in de Durmevallei.
Recent zijn de werken op en langs de Durme van start gegaan. De rivier wordt gebaggerd en rond het gebied ‘De Bunt’ wordt een ringdijk gebouwd. De komende jaren krijgt de Durme meer ruimte en worden gebieden met getijdennatuur en wetlands aangelegd.

Ben je een echte natuurliefhebber of een nieuwsgierige buurtbewoner? Wil je de Durmevallei beter leren kennen of wil je weten hoe de Durmevallei zal veranderen? Laat je dan met je familie, vrienden, vereniging of school op sleeptouw nemen door de Sigmaprojecten in de Durmevallei.


Een groep Sigmagidsen neemt jou en je organisatie graag mee voor een bezoek aan het Infopunt in combinatie met een wandeling, een fietstocht of een boottocht.

Wandeltocht
Tijdens een wandeling rond ‘De Bunt’ in Hamme Driegoten krijg je uitleg over de werken die in het natuurgebied aan de gang zijn. De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos richten De Bunt in als gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd tij (GOG-GGG). Dagelijks zal bij vloed een beperkte hoeveelheid water het gebied binnenstromen. Zo zullen slikken en schorren en waardevolle zoetwatergetijdennatuur ontwikkelen. Bij stormtij zal het gebied overtollig water bergen. Daardoor zal de Schelde minder water in de Durme stuwen en zal de regio beter beveiligd zijn tegen overstromingen.
Je kan de wandeling uitbreiden met een bezoek aan het Lippenbroek, het pioniersproject voor een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij.

Fietstocht
Je fietst langs de Durmemonding tot het veer van Hamme – Tielrode en zet je weg verder op linkeroever. Na een zicht op het Klein Broek en de Koolputtensite fiets je verder over de beschermde Mirabrug. Je keert terug naar De Bunt op rechteroever. Tijdens de fietstocht worden de plannen voor Klein Broek, Groot Broek en De Bunt belicht. Onderweg wordt ook stilgestaan bij het watergebonden historisch erfgoed in de Durmestreek.
Voor de fietstocht breng je een eigen fiets mee.

Boottocht
De Sigmagebieden kunnen op aanvraag ook verkend worden tijdens een boottocht op Schelde en Durme vanuit Hamme of Temse. Vanaf het water krijg je een bijzondere kijk op de slikken en schorren en op de Sigmawerken. Tijdens de tocht licht de gids de plannen toe voor De Bunt, Klein Broek en Groot Broek. Een boottocht kan ook gecombineerd worden met een geleide wandeling, fietstocht en een bezoek aan het Infopunt Durmevallei.

Praktisch
Het Infopunt Durmevallei bevindt zich aan de Schelde, in Driegoten (Hamme), vlak bij De Bunt.
Volg de straat Driegoten tot aan de Schelde, ga dan naar links de Scheldedijk op en je kan het Infopunt al zien.

Het bezoek aan het Infopunt Durmevallei, de wandeling en de fietstocht worden gratis aangeboden door De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos.
Het is wel noodzakelijk om op voorhand te reserveren!

Inschrijven voor een wandeling of fietstocht >>

De boottochten zijn toegankelijk mits betaling en reserveren op voorhand. Er zijn aparte tochten voor als je individueel of met een kleine groep deelneemt, dan wel met een grotere groep.
Tarieven en data vind je terug op www.grenzelozeschelde.be.

Inschrijven voor een boottocht >>

Je bezoek aan het Infopunt Durmevallei kan je ook combineren met een groepsuitstap die de gemeenten in de Durmevallei aanbieden. Raadpleeg hiervoor het aanbod op de websites van Hamme, Temse, Waasmunter en het bezoekerscentrum Molsbroek.

Meer info: Grenzeloze Schelde vzw - 053 72 94 26 - - www.sigmaplan.be/durmevalleiTerug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
- www.milieuboot.be - Uitschrijven