Nummer 87 - december 2017
Terug

De watercrassula, een paard van Troje …

Misschien ken je de watercrassula? In de moeraszone van je vijver of poel groeit ze als een mooi groen matje en ontwikkelt kleine stervormige bloemetjes, maar de waterplant blijft groeien en bloeien tot het te veel wordt!

Maar wie de watercrassula aanschaft, haalt een paard van Troje binnen!
Helaas, driemaal helaas. De watercrassula is niet in de tuinvijvers gebleven en komt nu meer en meer voor in Vlaanderen. Vooral bij de ontwikkeling van nieuwe natuur met plassen of langzaam glooiende oevers is hij de winnaar.
In het vroege voorjaar, als er nog weinig andere lokale soorten ontkiemen, profiteert hij ervan om de bodem eerder dan de inheemse planten te bedekken. Met een dichte mat sluit de watercrassula alles af!

Zaad, zaad en nog eens zaad
Later bloeit de crassula met duizenden witte bloemen, en nog later zorgt de plant voor zaad, veel zaad, tot 700.000 zaden per m². Stel dat er amper 1/1000 ontkiemen, dan zijn dat nog altijd 700 zaden per m²!

Kleine stukjes van de stengels en zaden blijven gemakkelijk kleven aan watervogels, machines of laarzen. Zo worden ze verspreid en groeien op nieuwe locaties vrolijk uit. Een kleine poel kan je nog dempen en opnieuw aanleggen, maar eens het plantje zich gevestigd heeft, is er meestal niets meer aan te doen.

Een oproep aan wie nieuwe waterpartijen aanlegt!
Kijk je nieuwe oevers en poelen goed na, vooral tijdens de eerste jaren. Verwijder startende plantjes meteen en met een ruime marge. Inzaaien van streekeigen soorten die bij je gewenste biotoop passen, kan veel onheil voorkomen.

Informeer je
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) onderzoekt welke de beste preventieve maatregelen zijn.
Bij de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Oost-Vlaanderen kan je horen hoe zij deze invasieve exoot bestrijden:

“Watercrassula of naaldkruid is afkomstig uit Australië. Het is een goede zuurstofplant voor je vijver.
De plant groeit goed en blijft zelfs groen in de winter“, zo lees je het in de handel …










Dit artikel verscheen in De Waterstand oktober 2017, het digitaal magazine van de Dienst Integraal Waterbeheer van de provincie Oost-Vlaanderen.

Terug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
- www.milieuboot.be - Uitschrijven