Nummer 88 - mei 2018
Terug

WATER, MILIEU EN NATUUR

Flessenwater bevat microplastics

De plastic flessen van verschillende internationale watermerken zijn vervuild door zogenaamde microplastics, miniscule plastic deeltjes. De gevaren voor de gezondheid zijn niet bekend.

>> Meer over microplastics

Nieuwe sluis in Harelbeke open voor de scheepvaart

Het Seine- en Scheldebekken zijn twee economische topregio’s in Europa. Beide regio’s worden in de toekomst via de waterweg met elkaar geconnecteerd, de zogenaamde ‘Seine-Scheldeverbinding’.

In Harelbeke is een nieuwe sluis ingehuldigd waar schepen tot 190m kunnen versassen. Zo’n schepen van het type ‘duwkonvooi’ kunnen meer dan 500 containers (twenty foot equivalent) vervoeren en houden heel wat vrachtwagens van de baan.

>> Leiewerken Harelbeke - De Vlaamse Waterweg nv

>> Focus WTV reportage

Belgische paling herstelt maar niet

Op 21 april was het Wereld Vismigratiedag, een ideaal moment om de paling in het daglicht te stellen.
Deze vissoort wordt geboren en sterft in de Sargassozee, niet zo ver van de Caraïben en de Oost-Amerikaanse kust, maar brengt een groot deel van zijn leven door in Europese binnenwateren. Ondanks het feit dat de waterkwaliteit in de Belgische waterlopen in de laatste 20 jaar erop vooruit gegaan is, stellen we vast dat de palingpopulatie nog steeds blijft hangen op een kritisch peil.

>> Lees meer in het artikel van Natuurpunt

Wil je graag weten hoe het gesteld is het met andere vissoorten op de Zeeschelde?

>> Monitoring van het visbestand - Vlaamse Overheid

Deze stad kan de eerste in de wereld zijn die zonder water valt

Mogelijks strijkt Kaapstad deze roemloze eer op in 2018. In september 2017 was het regenseizoen geëindigd en de eerste regenval wordt pas verwacht in de maanden mei en juni 2018. Momenteel is het watergebruik gerantsoeneerd en hoopt men dat de waterreservoirs rond de stad niet uitgeput geraken.

>> Lees meer in het artikel van 'Worls Economic Forum'

Schapenbegrazing komt de natuur ten goede

De Provincie Oost-Vlaanderen zet schapen in om haar bufferbekkens in Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas te onderhouden. Ook in Merelbeke gebruiken we schapen voor het onderhoud van de bufferstroken langs de Melsenbeek. De ervaring met deze milieuvriendelijke manier van onderhoud is zeer positief.

>> Lees meer over schapenbegrazing

Terug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
- www.milieuboot.be - Uitschrijven