De Milieuboot Nieuwsbrief 104

September 2023

Info, publicaties en activiteiten over de thema's water en waterlopen en hun omgeving

DE MILIEUBOOT VAART IN DE PROVINCIES ANTWERPEN EN LIMBURG

Wil je meer te weten komen over de waterloop bij jou in de buurt? Hoe zit het met de scheepvaart en economische ontwikkeling langs het water? Krijgt de natuur genoeg kansen? Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit? Wat doet de klimaatverandering met onze waterlopen? En hoe kan je zelf je milieusteentje bijdragen?
Schrijf je in voor een unieke tocht met de milieuboot en ga samen met onze lesgevers op zoek naar de antwoorden. Tijdens de week hebben we nog enkele plaatsen vrij voor klassen. In het weekend kunnen verenigingen, families en vriendengroepen meevaren.

>> Vaar mee in het najaar 2023 en voorjaar 2024

DE KEMPENSE KANALEN

Het Kanaal Bocholt-Herentals, het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen vormen samen met enkele kleinere kanalen en de verderop gelegen Zuid-Willemsvaart de Kempense kanalen. De kanalen zijn gegraven om de Maas en de Schelde met elkaar te verbinden. Ze worden gevoed met het water uit de Maas. Naast hun transportfunctie hebben de Kempense kanalen een grote natuurwaarde en zijn ze sterk in trek bij wandelaars, fietsers en vissers.
Dit najaar neemt de milieuboot heel wat jongeren en volwassenen mee voor een tocht over water op deze kanalen. In het voorjaar van 2024 is de Zuid-Willemsvaart aan de beurt.

>> Ontdek het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten
>> Ontdek het Kanaal Bocholt-Herentals en het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen

DEALEN MET WATER
ORGANISEER JE EIGEN BELEVINGSTOCHT

Wil je als stad, gemeente of vereniging een activiteit organiseren die aansluit bij het Vlaams klimaatadaptatieplan, de Blue Deal én het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen?
De Helix, Duurzaam Educatiepunt, ontwikkelde educatief materiaal waarmee je makkelijk zelf een educatieve belevingstocht over wateroverlast en droogte kunt organiseren in je eigen omgeving.
De 10 informatieborden met een podcast, het bijhorende educatief opdrachtenboekje en het draaiboek met tips om de borden aan een fiets- of wandeltocht te koppelen kan je vrij downloaden.

>> Ga aan de slag

VLAAMS VEENBOS SLAAT 3.5 KEER MEER KOOLSTOF OP DAN AMAZONEWOUD

De Vlaamse veengebieden spelen een zeer belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering, ze zijn zowaar het regenwoud van België. In de Vallei van de Grote Beek in Beringen, Ham en Leopoldsburg werd dit intensief onderzocht. Nu blijkt dat er 162.000 ton koolstof opgeslagen ligt in de veenbodem én in de bossen. Onverwacht, maar driekwart hiervan zit in de veenbodem, het laatste kwart zit in de bomen zelf. Per hectare is hier maar liefst 3,5 keer zo veel koolstof opgeslagen als in het Amazonewoud.

>> Lees er meer over op de website van Natuurpunt

   

ONTDEK DE DURMEVALLEI

Grenzeloze Schelde vzw organiseert in samenwerking met De Vlaamse Waterweg en het Agentschap Natuur en Bos wandelingen, fietstochten en boottochten om de Sigmawerken in de Durmevallei te leren kennen. Laat je samen met je familie, vrienden, vereniging of school mee op sleeptouw nemen!
Ben je leerkracht? Dan kan je je bezoek voorbereiden met het educatief pakket.

>> Plan je bezoek

   

NIEUWE BELEIDSVISIE JAAGPADEN

Langs de bevaarbare waterwegen in Vlaanderen liggen bijna 2.000 km al dan niet verharde jaagpaden en dijkwegen. Oorspronkelijk waren de jaagpaden dienstwegen voor het beheer en onderhoud van de waterwegen. De voorbije jaren is de fietsintensiteit op de jaagpaden, zowel voor recreatief als voor woon-werkverkeer, sterk gestegen. Om het medegebruik van het jaagpad in goede banen te leiden, werkten Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en De Vlaamse Waterweg nv een nieuwe visie ‘Functioneel en recreatief medegebruik van jaagpaden’ uit.

>> Lees er meer over

   

LEEFKWALITEIT VLAANDEREN

De vernieuwde website Leefkwaliteitvlaanderen.be, ontwikkeld door het Departement Omgeving, bundelt een selectie kaarten die samen de leefkwaliteit in heel Vlaanderen in beeld brengen. Het zijn kaarten over de thema’s luchtkwaliteit, ruimte & groen, geluid, water, straling, licht en mobiliteit, die steeds de meest actuele informatie bieden. De website is er voor iedereen die interesse heeft in de toestand van ruimte en milieu en hoe die onze leefkwaliteit beïnvloedt.

>> Ga naar de kaarten

   

WATER-LAND-SCHAP 2.0 PROJECT IN MERELBEKE, OOSTERZELE EN MELLE

In de gemeenten Merelbeke, Oosterzele en Melle werkt de Provincie Oost-Vlaanderen samen met lokale partners om het stroomgebied van de Molenbeek/Gondebeek en de Driesbeek weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Een programma met zestien maatregelen, verspreid over het projectgebied, is opgesteld.

>> Lees meer over de maatregelen

   

HET SIGMAPLAN, VOOR EEN VEILIGE EN NATUURLIJKE TOEKOMST

Het doel van het Sigmaplan is om Vlaanderen bij stormtij te beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren. Maar tegelijk doet het Sigmaplan veel meer dan dat. Het zorgt ook voor de bescherming en de uitbreiding van de prachtige riviernatuur in de Scheldevallei en ver daarbuiten. Het nieuwe digitale Sigmagazine blikt terug op de vele projecten rond waterveiligheid en natuurontwikkeling van het afgelopen jaar. En geeft ook een inkijk in de ambitieuze plannen om te blijven werken aan een veiliger en groener Vlaanderen.

>> Ontdek het Sigma-verhaal

   

OP ONTDEKKING LANGS DE WATERLOPEN IN DE ZENNEVALLEI

Ben je geïnteresseerd in de Zenne en haar zijrivieren in en om Brussel en wil je er tijdens een wandeling langs het water meer over leren? In het najaar organiseert Coördinatie Zenne gegidste wandelingen langs de Molenbeek, de Neerpedebeek en de Zenne en het kanaal.

>> Schrijf je in en wandel mee

   

Vaar samen met familie en vrienden mee met De Milieuboot

Er zijn nog enkele plaatsen vrij op
• Zaterdagnamiddag 30/9 op het Kanaal Bocholt-Herentals vanuit Geel
• Zaterdagnamiddag 21/10 op het Albertkanaal vanuit Antwerpen

>> Schrijf je hier in

AGENDA

>> Van 4 tot 24 oktober 2023 - Milieueducatieve boottochten 'Brussel langs het water ontdekken' van Coördinatie Zenne
>> 18 oktober 2023 - Praktijkdag ‘Exotenbeheer door lokale besturen, van planning tot actie’
>> 6 november 2023 - Studiedag Natuurherstelwet
>> Save the Date 7 en 21 november 2023 - Overstromingen in de Zennevallei - interregionale ontmoeting


Je kan ook altijd een reactie op onze nieuwsbrief kwijt via mail of op onze Facebookpagina.

Het project Educatieve Milieuboottochten wordt gesteund door het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.
De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
www.milieuboot.be



U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of
omdat de inhoud van deze publicatie u rechtstreeks kan aanbelangen.
Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens
we verzamelen en wat we met die data doen.

| Uitschrijven | Privacy |