Driemaandelijkse uitgave van De Milieuboot vzw / nummer 53 / juli 2008
Inhoud
WATER, NATUUR EN MILIEU IN DE WERELD
Wereldtentoonstelling in Zaragoza

De wereldtentoonstelling in het Spaanse Zaragoza loopt nog tot en met zondag 14 september 2008 en staat in het teken van water en duurzame ontwikkeling.

Meer info: www.zaragozaexpo2008.es
INBO organiseert conferentie over herstel van Europese ecosystemen

Van 8 tot 12 september 2008 organiseert het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) een grote internationale conferentie in het Internationaal Congrescentrum in Gent. Het thema is: "Towards a sustainable future for European ecosystems. Providing restoration guidelines for Natura 2000 habitats and species." Tijdens de conferentie zal worden gefocust op de uitdagingen voor natuurherstel in de Europese lidstaten, die voortvloeien uit de verplichtingen van de Habitat- en Vogelrichtlijn.

Meer informatie en inschrijven kan via www.ser2008.be.
Water in de Wereld en in Vlaanderen op 4 oktober 2008

Hoe zit het met de watervoorraden op onze Blauwe Planeet? Welke landen kampen met watertekort en/of waterovervloed? Heeft enkel het Zuiden problemen met water of ontspringt ook het Noorden de dans niet? Zullen we de millenniumdoelstellingen rond watervoorziening behalen? Op 4 oktober 2008, tijdens een begeleide boottocht met getuigenissen van NGO-coŲperanten worden deze vragen rond te veel en te weinig water in Vlaanderen en in de Wereld aangekaart. Deze activiteit is een organisatie van De Waterkant en de stad Aalst in samenwerking met o.a. Protos en heeft plaats in het kader van de actie 'De Wereld schreeuwt om Drinkwater' van Studio Brussel (dec. 2007).
Begeleide boottocht vanuit Aalst - van 14u tot 17u.

Meer info: www.dewaterkant.org

Natuur beschermt delta's tegen stijgende zeespiegel

Om Nederland land te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering (hogere zeespiegel en hogere pieken in wateraanvoer door de rivieren), moet de natuur de kans krijgen om de Noordzeekust en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta te versterken. Het Nederlandse Wereldnatuurfonds gaf kort geleden een brochure uit over dat onderwerp. De uitgebreide publicatie 'Hoogtij voor laag Nederland' geeft ideeŽn om delta's wereldwijd, zoals die van de Yangtze, de Donau en de Zambezi veiliger ťn mooier te maken, met volop kansen voor economische ontwikkelingen en voor sterk bedreigde natuur.

Download hier.

Congres Water en klimaatverandering

Op 14 en 15 oktober 2008 wordt aan de Antwerpse universiteit door Franse en Vlaamse autoriteiten een conferentie georganiseerd over het thema 'water en klimaatverandering'. Deze multidisciplinaire conferentie heeft als doel wetenschappers, institutionele gezagsdragers en economische actoren samen te brengen om ervaringen uit te wisselen die onder meer opgedaan zijn binnen de Internationale Scheldecommissie. Bedoeling is een grensoverschrijdende afstemming rond integraal waterbeheer te stimuleren met het oog op een duurzame ontwikkeling en een adaptatie aan klimaatverandering. Er wordt vertrokken van het concrete voorbeeld van het Scheldebekken, maar tevens zal een kader aangereikt worden voor het uitwisselen van ervaringen tussen stroomgebieden.

Alle info vind je via deze link.

Inhoud

De Milieuboot vzw
De Gheeststraat 16 -
9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
- www.milieuboot.be

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom via .

De werking van De Milieuboot wordt gesteund door de Vlaamse overheid. Redactie: Dolores Baita, Christine Braet, Mieke De Leeuw, Rebekka Dossche, Lies Heirman, Kathleen Van Damme, Martine Van de Vijver

Vormgeving: Els Vanhaeght & Angélique Corthals

ICT consultancy: Gunter Van Dyck, Kenneth Demaret