Driemaandelijkse uitgave van De Milieuboot vzw / nummer 55 / december 2008
Inhoud
NATUUR- & MILIEUEDUCATIE
Dikke-truiendag 13 februari 2009

De Vlaamse overheid roept iedereen op om op vrijdag 13 februari 2009 deel te nemen aan de 5de editie van de Dikke-truiendag. Die dag vermijd je beter ladders en zwarte katten, maar het is een ideale dag om ook met onnodig energieverbruik af te rekenen! Dat levert winst op voor het milieu én je portemonnee, en kan vaak zonder comfortverlies.
De website biedt je meer informatie en nuttige tips.
MOS stopt niet na 3 logo's

Milieuzorg op School (MOS) spoort logo 3-scholen aan om de milieu-inspanningen vol te houden en zo de groene vlag van Eco-schools te behalen.

Voor meer informatie omtrent het behalen van de groene vlag kan je verder surfen naar
"Groene Vlag voor basisscholen"
"Groene Vlag voor secundaire scholen"
Educatieve activiteiten in Aalst op en om de Dender met NME-centrum De Waterkant

In het voorjaar 2008 organiseert De Waterkant verschillende educatieve activiteiten voor jongeren van 5 tot 18 jaar. Water, waterlopen en natte natuur, gelinkt aan de Dender, vormen daarbij de leidraad.
Voor de kleintjes (3de kleuterklas en 1ste graad van het lager onderwijs) is er ‘Spring ‘eens in een vijver’ waarbij ze leren welke planten en dieren er allemaal leven in en rond een vijver.
Begeleide wandeltochten en Denderonderzoek staan op het programma voor de 2de en 3de graad van het lager onderwijs en voor alle graden van het secundair onderwijs.
Ook voor groepen jongeren én volwassenen worden in het voorjaar activiteiten aangeboden: begeleide wandelingen, een bezoek aan de tentoonstelling ‘Integrale Dender’ met de grote aquaria.

Meer info en inschrijven: www.dewaterkant.org of 053 72 94 21.
De Waterkant werkt samen met o.a. Natuurpunt, de milieudienst van Aalst, De Milieuboot, de provincie Oost-Vlaanderen, het Departement LNE en MOS.
Provincie Vlaams-Brabant reikt eerste subsidie voor natuur op school uit

Op 15 december ontving Virgo Sapiens uit Londerzeel, als eerste school in Vlaams-Brabant, subsidies in het kader van het project 'natuur op school'. De leerlingen creëerden zelf een natuurreservaat met poelen, vijvers en een rijke verscheidenheid aan planten en dieren. Hierbij werden ze geholpen door hun leerkrachten en het regionaal landschap groene corridor.
Wil je op jouw school ook een project starten om meer natuur op of rond het schooldomein te creëren? De provincie Vlaams-Brabant helpt jullie graag verder! Ze geeft tot € 5000 per vestigingsplaats per jaar voor natuurprojecten. De subsidie bedraagt maximaal 80 % van de werkelijke kosten. Dus zelfs met zéér beperkte financiële middelen kan je school er binnenkort knalgroen uitzien!

Tussen 1 januari en 1 februari verwacht de provincie de aanvraagformulieren. Is dit allemaal een beetje snel? Geen probleem, er zijn twee aanvraagrondes per jaar. Ook in september kan je nog een aanvraag indienen.

Meer informatie:
www.vlaamsbrabant.be/mos

Lieselot, tel 016 26 72 44
Neem ook eens de tijd voor een bezoekje aan de MOS-webstek: www.milieuzorgopschool.be
Water4all: duurzaam en integraal waterbeheer,
een NME-pakket voor secundair onderwijs


Met Water4all, een project van de provincie Vlaams-Brabant, dienst Leefmilieu, voeren de leerlingen opdrachten uit binnen én buiten de school. Zo ontdekken ze hun plaats in de weg van het water en begrijpen waarom integraal waterbeheer in en rond hun school belangrijk is.

De activiteiten hebben plaats in de belangrijkste rivierbekkens in de provincie Vlaams-Brabant: Dijle-Zenne, Dender, Beneden-Schelde en Demer. Voor elke graad voorziet Water4all twee activiteiten, waarvan er telkens één begeleid wordt.

Het project is bedoeld voor secundaire scholen in de provincie Vlaams-Brabant, voor MOS-scholen is deelnemen gratis.
Dit schooljaar zijn al verschillende scholen aan de slag met Water4all. Schrijf je in via www.water4all.be.

Uitgebreide info vind je op www.water4all.be.
Je kan ook bellen op 053 72 94 28 of mailen.
Zoektochten naar water en waterlopen in het Zennebekken

Coördinatie Zenne organiseert begeleide wandelingen (2u) langs de Zenne en haar zijlopen: de Dorent in Zemst en Vilvoorde, het park Drie Fonteinen in Vilvoorde, de Zenne en de Haven in het hart van Brussel, de open Zenne en het kanaal in Anderlecht, de Zenne in Quenast, het Gravenbos in Humbeek, de Zenne in Lembeek, de Sennette in Ecaussinnes en vanaf 2009 ook in het Zennegat in Mechelen.

De wandelingen worden het hele jaar door op aanvraag aangeboden aan een tarief van € 55/groep van max. 25 personen.
Je kan ook zelf er op uit trekken met de reeks wandelfolders 'Zoektocht naar een rivier'.
Een wandeling aanvragen of de folders bestellen aan € 0,50/stuk kan telefonisch op 02 206 12 07 of bij Coördinatie Zenne.
Vormingsdag Scheldegidsen in en rond de haven van Antwerpen op 16 januari 2009

Nu en in de nabije toekomst staat er in en om de haven van Antwerpen heel wat te gebeuren wat je beslist zal interesseren. Vandaar een vormingsdag...
Een greep uit het programma: rondleiding Havencentrum Lillo, een presentatie over de evolutie van de haven en een onderdompeling in de ontwikkelingen rond het Eilandje en de Scheldekaaien (incl. wandeling). Van 10u tot ca. 17.30u. Deelnamegeld € 15 pp. De vormingsdag is een organisatie van Grenzeloze Schelde, i.s.m. Scheldegids en het Schelde InformatieCentrum (SIC).

Meer info bij e-mail, tel. 02 201 08 08)

Op de hoogte blijven van NME-nieuws?


Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid publiceert regelmatig haar NME-zine met alle educatieve activiteiten, vormingen, projecten in verband met milieu en natuur. Bij abonneren wordt je automatisch op de hoogte gebracht als een nieuwe editie verschijnt. Het decembernummer kan je alvast hier bekijken …
Inhoud

De Milieuboot vzw
De Gheeststraat 16 -
9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
E-mail - www.milieuboot.be

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom via e-mail.

De werking van De Milieuboot wordt gesteund door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Redactie: Dolores Baita, Christine Braet, Annelies De Graeve, Mieke De Leeuw, Rebekka Dossche, Lies Heirman, Kathleen Van Damme, Martine Van de Vijver

Vormgeving: Els Vanhaeght & Angelique Corthals

ICT consultancy: Gunter Van Dyck, Kenneth Demaret