Driemaandelijkse uitgave van De Milieuboot vzw / nummer 62 / december 2010
Inhoud
NATUUR- & MILIEUEDUCATIE
De milieuboot zet koers naar de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen!

Na vier jaar is de milieuboot in het voorjaar 2011 opnieuw op het Kanaal naar Charleroi, het Zeekanaal Brussel-Zeeschelde, het Netekanaal en het Albertkanaal.

Heb je zin om mee te varen met de milieuboot en de waterloop in je buurt te verkennen? Aarzel niet en schrijf je in samen met je klas of vereniging!

Tijdens een milieuboottocht maak je kennis met de waterloop en de natuur op en rond het water, kom je te weten wat de functies zijn van de waterloop en hoe het gesteld is met de waterkwaliteit. Wat wordt er gedaan door de overheid en hoe kan jij zelf helpen om onze waterlopen schoon te houden en ons leefmilieu te sparen?

Op weekdagen is het programma gericht naar scholen. Op woensdagnamiddag en in het weekend ben je met je vereniging, familie, vrienden of milieuraad van harte welkom.

Inschrijven kan nog. Let op, de plaatsen zijn beperkt! Dus snel inschrijven is de boodschap. Meer info vind je op www.milieuboot.be. Je kan ons ook bellen op 053 72 94 20.

In 2011-12 vaart de milieuboot op het Albertkanaal, de kanalen in het noorden van Antwerpen en in de provincie Limburg.
De vaarkalenders kan je al raadplegen.
Binnenkort kan je via www.milieuboot.be ook voor die tochten inschrijven!

Deze milieuboottochten zijn mogelijk dank zij de steun van het Departement LNE, afdeling Milieu-integratie en -subsidiëringen
Educatieve activiteiten in de Dendervallei

Het NME-centrum De Waterkant wil jongeren en volwassenen de Dender en haar vallei laten beleven en ervaren, hen informeren over en sensibiliseren voor deze prachtige rivier!

De Waterkant organiseert in het voorjaar 2011 verschillende educatieve activiteiten. Voor leerlingen van het basis- en secundair onderwijs zijn er bv. begeleide wandeltochten in de natuurgebieden Gerstjens en Osbroek in Aalst. Leerlingen van de 2de graad secundair onderwijs kunnen ook deelnemen aan een Denderonderzoek waarbij ze het water van de Dender onderzoeken zowel op chemische als biologische kwaliteit.

Meer over het educatief aanbod en om in te schrijven: www.dewaterkant.org.
Nieuwe natuurwandelingen in de Zennevallei

In de reeks ‘Zoektocht naar een waterloop’ verschijnen binnenkort twee nieuwe wandelgidsen.
Eentje neemt je mee op ontdekkingstocht in het Gravenbos in Humbeek, een moerasrijk oud kasteeldomein in de Zennevallei langs het Zeekanaal, een ander naar de vallei van de Vogelzangbeek in Anderlecht.
De wandelgidsen zijn uitgegeven door Coördinatie Zenne.

Je kan de wandelingen ook maken met een gids, wel op afspraak en aan het tarief van 55 euro per groep van max. 25 deelnemers. Zowel schoolgroepen als verenigingen, vriendengroepen, familiegroepen, … zijn welkom.

De wandelgidsen zijn in de loop van januari te koop aan €0,50/wandelgids en digitaal beschikbaar zijn op www.coordinatiezenne.be/pub.htm.

Voor meer info: www.coordinatiezenne.be
2011: Wandelen in het Zennebekken & Zennecafé

In 2011 zal je elke maand kunnen meewandelen met Coördinatie Zenne, telkens op een andere plaats in het Zennebekken. In 2010 was er ook al een reeks, maar dan altijd op dinsdag. Dit jaar zal ook op andere dagen gewandeld worden. Een gids vertelt dan over de geschiedenis en de actualiteit van de waterloop, het natuurgebied, de natuur, de fauna en flora, de functies… Een genodigde met specifieke kennis over het gebied geeft uitleg over de actuele problemen en uitdagingen terzake. Nadien kan nog nagebabbeld worden bij een drankje in een ‘Zennecafé’.

De eerste wandeling is gepland voor februari. De juiste data en waar precies gewandeld zal worden, kan je binnenkort nakijken op www.coordinatiezenne.be.
Wandelingen in de Vogelzangbeekvallei, het Gravenbos in Humbeek, langs de Zenne in Brussel, Anderlecht, Tubize, Rebecq, … en een bezoek aan de RWZI Brussel-Noord zullen in elk geval op het programma staan.

16 februari 2011 Dikke-truiendag

MOS (Milieuzorg Op School) en Ecocampus (Milieuzorg in het hoger onderwijs) roepen iedereen op om woensdag 16 februari 2011 deel te nemen aan de zevende editie van de Dikke-truiendag. De campagne mikt vooral op eenvoudige maatregelen, die ook daarna op een structurele wijze aangehouden kunnen worden.

Bedoeling is samen de strijd aan te gaan tegen de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van het klimaat. Deze campagne richt zich vooral naar het onderwijs. Dat belet natuurlijk niet dat je ook thuis of op het werk kan meedoen.

1 maart 2011
Markt duurzame ontwikkeling in hoger onderwijs


De Markt ‘duurzame ontwikkeling in hoger onderwijs’ brengt geïnteresseerden uit hoger onderwijs en uit het maatschappelijk middenveld samen in Brussel om een dag lang ervaringen uit te wisselen, te netwerken en om er te leren van de beste voorbeeldenrond duurzame ontwikkeling in hoger onderwijs.

Je kan dan praktijkideeën shoppen bij interactieve sessies over concrete projecten of checken welke organisaties voor jou een duurzaam aanbod hebben. Op de markt ontmoet je gelijkgezinden die in het hoger onderwijs dagelijks bezig zijn rond duurzame ontwikkeling. Tijdens deze dag wissel je inspirerende praktijkverhalen en visitekaartjes uit. Leve de PPPraktijk!

De Markt is een gezamenlijk initiatief van Ecocampus(Vlaamse overheid, departement Leefmilieu, Natuur en Energie), Duurzaam Hoger Onderwijs Vlaanderen (DHO Vlaanderen) en Sociale Economie op de Campus(campagne van Vosec).

Meer info. .
27 april 2011 – MOS Nascholing Basisonderwijs

Noteer alvast 27 april in je agenda want dan kan je deelnemen aan een nascholing voor leerkrachten uit het basisonderwijs op een verrassende en mobiele locatie: de milieuboot. Geen betere locatie mogelijk voor een nascholing over water, toch?

Deze nascholing is een organisatie van MOS basisonderwijs Antwerpen in samenwerking met het PIME en De Milieuboot.

Meer info: https://nme.milieuinfo.be of in onze volgende Milieuboot nieuwsbrief.
De nieuwe MOSterd-Nieuwsbrief brengt Milieuzorg Op School op smaak

Via MOSterd, de nieuwsbrief van Milieuzorg Op School, kunnen scholen heel wat praktische ideeën opdoen om een eigen milieuzorgsysteem op te bouwen of uit te breiden.

Je kan hem online hem raadplegen.

NME-inventaris


Met deze databank wil de Vlaamse overheid een zo volledig mogelijk aanbod in kaart brengen en ontsluiten voor natuur- en milieueducatie in Vlaanderen. Gezien de veelheid aan actoren die actief zijn binnen de NME-sector, elk met hun specificiteit, is het voor scholen cruciaal om een globaal overzicht te kunnen raadplegen van NME-aanbieders en -aanbod in Vlaanderen. De NME-inventaris werkt op die manier duidelijk drempelverlagend.

De NME-inventaris https://nme.milieuinfo.be maakt het mogelijk snel naar websites van meer dan 1100 organisaties/centra te surfen.
Inhoud

De Milieuboot vzw
De Gheeststraat 16 -
9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
E-mail - www.milieuboot.be

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom via e-mail.

De werking van De Milieuboot wordt gesteund door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Redactie: Dolores Baita, Christine Braet,
Annelies De Graeve, Mieke De Leeuw, Peter D'Herde,
Filip Uyttersprot, Kathleen Van Damme,
Martine Van de Vijver, Riet Van Mieghem

Vormgeving: Els Vanhaeght & Angelique Corthals

ICT consultancy: Gunter Van Dyck, Kenneth Demaret