Driemaandelijkse uitgave van De Milieuboot vzw / nummer 64 / juni 2011
Inhoud
NATUUR- & MILIEUEDUCATIE
De milieuboot vaart in de provincies Antwerpen en Limburg!

Wil je meer te weten komen over de waterloop in eigen streek?
Zijn geschiedenis, waterkwaliteit, functies, problemen en kansen, de natuur langs de waterkant…

Schrijf je in voor een educatieve milieuboottocht, het wordt zonder meer een boeiende en leerrijke ervaring!

Op weekdagen kan je meevaren met je klas, op woensdagnamiddag en in het weekend ben je welkom met je vereniging, milieuraad, familie of vrienden.

Snel reageren is de boodschap, de plaatsen zijn beperkt!

Van 8 september tot 28 oktober 2011 zijn er educatieve milieuboottochten op het Albertkanaal, het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen met vertrek vanuit Antwerpen, Turnhout, Dessel en Tessenderlo.
Van 27 februari tot 9 juni 2012 vaart de milieuboot dan verder oostwaarts op het Albertkanaal, het Kanaal Bocholt-Herentals en de Zuid-Willemsvaart. Opstappen kan in Geel, Herentals, Hasselt, Tessenderlo, Genk, Lanaken, Bree en Eisden.

Op www.milieuboot.be vind je meer informatie over de vaartrajecten en kan je inschrijven voor een educatieve milieuboottocht.

Het project 'Educatieve Milieuboottochten' wordt gesteund door de Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, afdeling Milieu-integratie en –subsidiëringen.
BIG JUMP op 10 juli 2011

om 15 uur stipt springen we massaal het water in voor zuivere rivieren, vol met leven ...

Dit jaar wordt er op maar liefst 15 locaties in Vlaanderen een Big Jump georganiseerd. Er is er dus zeker één in je buurt!

Lees meer >>
MOS-themabundel 'Water' voor het basisonderwijs

De nieuwe themabundel - vanaf volgend schooljaar (2011-2012) beschikbaar voor de MOS-basisscholen - biedt leerkrachten lessuggesties om samen met de kinderen op zoek te gaan naar het waterverbruik en -vervuiling op school en thuis én hoe ze dit zonder comfortverlies kunnen verminderen. Met concrete acties kan een school haar steentje bijdragen tot minder watervervuiling, voorkomen van wateroverlast en verdroging.

Via proefjes maken de kinderen kennis met de werking van een rioolwaterzuiveringsinstallatie, een watertoren, een waterrad en begrippen als grondwater, waterdoorlaatbaarheid, onzichtbare watervervuiling, het zelfreinigend vermogen van water ...
De themabundel bekijkt de waterkringloop vanuit verschillende invalshoeken. Waar verstoort menselijk ingrijpen deze kringloop en welke gevolgen heeft dit?
Het spel 'Virtueel water in onze voeding' laat de kinderen stilstaan bij de enorme hoeveelheid water die nodig is voor de productie van onze voedingswaren, met gevolgen ver buiten onze landsgrenzen.
De bundel legt ook linken naar water in het zuiden: 1 wereldburger op 6 heeft immers geen eigen waterkraan en dagelijks sterven er mensen bij gebrek aan zuiver water.

Op www.milieuzorgopschool.be zullen dan ook heel wat noteer- en verwerkingsblaadjes te vinden zijn.
De nieuwe MOSterd

Via deze nieuwsbrief van Milieuzorg Op School kunnen scholen heel wat praktische ideeën opdoen om een eigen milieuzorgsysteem op te bouwen of uit te breiden. Elke school ontvangt de gedrukte versie per post.

Hier vind je hem digitaal in pdf.

Druk ook de aankondigingsaffiche af en hang hem op, zodat iedereen op school weet dat de nieuwe MOSterd er is.


Zomeractiviteiten in NEC De Vroente


Tijdens de zomermaanden organiseert het Natuureducatiefcentrum De Vroente tal van zomeractiviteiten voor groot en klein: een fietszoektocht, een fotowedstrijd alsook theater voor kinderen met hun (groot)ouders. Je kan er ook een bezoek brengen aan de tentoonstelling 'Het landschap herschapen' die er kwam naar aanleiding van een nieuwe schaapskudde mét herder in de Kalmthoutse Heide.

Info op www.devroente.be
Week van het Bos: van 9 tot en met 16 oktober 2011

De herfst is de ideale periode om het bos te beleven: een frisse neus halen, genieten van de kleurenpracht, stiekem snoepen van de vele vruchten, je laten verwonderen door de honderden paddenstoelen,… voor elk wat wils! Noteer alvast 9 tot en met 16 oktober 2011 in je agenda voor de week van het Bos.

De Week van het Bos is uitgegroeid tot de grootste boshappening in Vlaanderen. Deze campagne van het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vereniging voor Bos in Vlaanderen wil dat zo veel mogelijk mensen - jong en oud - kennis maken met de schoonheid van de Vlaamse bossen.
Het aanbod voor scholen is een belangrijke pijler van de Week van het Bos, waar ieder jaar verder aan gewerkt wordt. Daarnaast is er tevens een ruim aanbod voor het brede publiek.

In de aanloop naar de Week van het Bos wordt er ieder jaar een ander bosthema uitgewerkt. Dit jaar is het thema het Internationaal Jaar van de Bossen.

www.weekvanhetbos.be

Basiscursus Natuur-en Milieueducatie:
23, 24 en 25 november 2011


De cursus biedt een intensieve basisopleiding aan mensen die (nieuw) aan de slag zijn in het NME-werkveld. De historiek, principes en diverse stromingen van NME komen aan bod evenals de maatschappelijke en beleidsmatige context van de NME-praktijk. Daarnaast gaat uitgebreide aandacht naar de educatieve en de uiteenlopende in te zetten werkvormen. De deelnemers krijgen ook allerlei praktische tips.

Lees meer >>
Inhoud

De Milieuboot vzw
De Gheeststraat 16 -
9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
E-mail - www.milieuboot.be

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom via e-mail.

De werking van De Milieuboot wordt gesteund door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Redactie: Dolores Baita, Christine Braet,
Annelies De Graeve, Mieke De Leeuw, Heleen Haven
Filip Uyttersprot, Kathleen Van Damme, Martine Van
de Vijver, Riet Van Mieghem, Arnout Willockx

Vormgeving: Els Vanhaeght & Angelique Corthals

ICT consultancy: Gunter Van Dyck, Kenneth Demaret