Driemaandelijkse uitgave van De Milieuboot vzw / nummer 67 / april 2012
Inhoud
NATUUR- & MILIEUEDUCATIE
Met de milieuboot het water op!

Wil je de waterloop in je buurt verkennen en ben je geďnteresseerd in de problematiek van het water? Ben je bekommerd om biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en integraal waterbeheer? Dan is een educatieve milieuboottocht wellicht de ideale activiteit om zowel te ervaren als te leren!

Dit voorjaar is de milieuboot in de provincie Limburg met tochten op het Albertkanaal en de Zuid-Willemsvaart. Hij vaart er tussen Hasselt en Tessenderlo, Genk en Lanaken en Eisden en Bree.

In het najaar gaat de milieuboot richting Dender en Zeeschelde.
Wil je dan meevaren tussen Geraardsbergen en Ninove, tussen Aalst en Denderleeuw, tussen Aalst en Dendermonde of tussen Temse en Dendermonde, dan kan je daar nu al voor inschrijven: www.milieuboot.be.

In het voorjaar 2013 gaat de milieuboot verder de Zeeschelde, de Boven-Schelde en het Kanaal Bossuit-Kortrijk verkennen.
Voor wie graag ruim op voorhand plant: ook voor die tochten kan je al inschrijvingen via www.milieuboot.be.

De milieuboot vaart maar om de vier jaar in dezelfde regio.
Grijp dus je kans om kennis te maken met de waterloop in je buurt.
Tijdens de schooldagen zijn de tochten vooral bedoeld voor de leerlingen van de 2de en 3de graad van het lager onderwijs, de 1ste graad van het secundair onderwijs en studenten lerarenopleiding.
Op woensdagnamiddagen en in de weekends zijn verenigingen, gemeenten, families, vriendengroepen en individueel geďnteresseerden welkom om met de milieuboot mee te varen.

Een tocht duurt 3u:
op weekdagen van 9 tot 12u en van 13u tot 16u,
in het weekend van 10 tot 13u en van 14 tot 17u.
Jongeren tot 18 jaar betalen €2, volwassenen €5.

Voor onze nieuwe folder, klik hier.

Het project 'Educatieve Milieuboottochten' wordt gesteund door de Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, afdeling Milieu-integratie en –subsidiëringen.

Vormingsaanbod De Helix in Geraardsbergen en
De Vroente in Kalmthout


Ben je als team van een NME-centrum, een natuur- en milieuvereniging, een milieudienst, een basis- of een secundaire school, een lerarenopleiding,… geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met natuur en milieu? Zoek je een zinvolle invulling voor een studiedag, een vorming in het kader van Milieuzorg Op School, een milieudag, een activiteit voor leerkrachten, natuurouders, NME-ers? Wil je Natuur- en Milieueducatie verbreden met Educatie voor Duurzame ontwikkeling? Ben je hiervoor op zoek naar verruimende inhoud en gepaste methodieken die optimaal aansluiten bij de belevings- en belangstellingswereld van jongeren en andere doelgroepen?
In de brochures met het vormingsaanbod 2012 van De Helix en De Vroente vind je vast en zeker de nodige inspiratie.

Op jouw vraag en op een door jou gekozen locatie, bieden De Helix en De Vroente een aantal praktijkgerichte vormingsactiviteiten aan.
Een minimum van 10 deelnemers is vereist.
De vorming kost €100 per halve dag, inclusief vervoerskosten en syllabus.

Week van de Zee

Van vrijdag 27 april tot en met zondag 13 mei 2012 is er opnieuw een week van de zee met een hele reeks aan activiteiten, cursussen en vormingen!

Een overzicht vind je hier.
Brabantse vaarhappening op en om de Brabantse kanalen, de Zenne en de Dijle op 1 mei 2012

Op dinsdag 1 mei 2012 kan je ter gelegenheid van de jaarlijkse Vaar-, fiets- en wandelhappening de Brabantse kanalen, de Zenne en de Dijle met de boot, de fiets of te voet ontdekken en genieten van de bezienswaardigheden langs het water.

Ter gelegenheid van de Vaarhappening is de toegang tot de bezienswaardigheden uit het programma gratis, evenals de deelname aan de begeleide wandel- en fietstochten.
Op 9 locaties kan je voor 1 euro genieten van een gegidste boottocht op één van de Brabantse kanalen.

Dankzij de steun en actieve medewerking van de kanaalgemeenten, de Provincie Vlaams-Brabant, het Brussels Gewest, de Vlaamse overheid, de toeristische instanties en talrijke milieu- en andere verenigingen, kunnen Kanaaltochten Brabant en Brussels by Water weer een goed gevuld en gevarieerd programma brengen.

www.vaarhappening.be/


Met Natuurpunt Asse de Molenbeekvallei verkennen


Op zondag 29 april organiseert Natuurpunt Asse haar jaarlijkse wandeling in de Molenbeekvallei.
Je kan mee om de natuur te verkennen langsheen de grens tussen Vlaanderen en Brussel en de voorjaarsbloeiers te gaan bewonderen in het Poelbos. Kerremansbos en de hoogstamboomgaard ontbreken natuurlijk niet op het programma. Het wordt een echte gezinswandeling!

Afspraak: 14u parking Roularta, Pontbeeklaan, Zellik. Bij nat weer zijn laarzen aangeraden.
Deelname: 1€, voor Natuurpuntleden gratis.

Info: Erik Meerschaut - - 02 466 89 99 - 0472 35 98 30
Verken de Zennevallei te voet, per fiets of met de boot

Elke maand organiseert Coördinatie Zenne een begeleide wandeling, bezoek, boottocht of fietstocht naar één van de waterlopen in het Zennebekken.
Tijdens de activiteit vertelt een gids over de geschiedenis en de actualiteit van de waterloop, over de natuur, de functies,... Een gastspreker geeft bijkomende uitleg over de actuele problemen en uitdagingen in verband met de betrokken waterloop.
Waterbeheersing, waterkwaliteit, waterzuivering, landschappelijke betekenis en de rol die de waterloop kan spelen, mobiliteit en recreatie behoren zeker tot de mogelijke thema's.
Waar mogelijk wordt de activiteit afgesloten met een drink in een lokaal café, een aangenaam moment voor een interessante babbel...

Wat is er gepland?
 • Woensdag 25 april:
  Interregionale milieuboottocht op het Kanaal Charleroi-Brussel
 • Dinsdag 1 mei:
  Interregionale fietstocht langs de Zennebeemden
 • Juni (datum nog te bepalen):
  De verborgen Zenne aan de sluis van Anderlecht
 • Zaterdag 28 juli:
  Interregionale fietstocht in de Woluwevallei
 • Augustus - datum nog te bepalen:
  Fietstocht naar de bronnen van de Zenne
 • Zondag 16 september:
  2 wandelingen in het kader van Autoloze Zondag
  - de Zenne en het kanaal in het hart van Brussel
  - de Zenne en het kanaal in Anderlecht
 • Oktober (datum nog te bepalen):
  Wandeling naar de vallei van de Molenbeek
Deelnemen kost €3 per persoon per wandeling en €5 voor de milieueducatieve boottochten en voor de fietstochten.

Een meer gedetailleerd programma vind je hier.Biodiversiteit op school


Hoe leg je als leerkracht aan kinderen uit wat biodiversiteit is? Hoe maak je ze duidelijk dat het behoud van de biodiversiteit belangrijk is voor ons en voor de planeet?

De educatieve website https://ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be biedt informatie over biodiversiteit, maar ook interactieve toepassingen, filmpjes, artikels, opdrachten en publicaties.
En natuurlijk tips en ideeën om van je eigen school een biodiverse plek te maken!
Treemagotchi - voor jonge ouders

Bezorgd om het milieu en de wereld waarin je kinderen groot worden? Je bent dol op tips, weetjes en leuke, korte, ecologische acties, maar je hebt niet altijd de tijd om er naar op zoek te gaan? Via Treemagotchi krijg je ze eenvoudig in je mailbox.

Via de gratis website www.treemagotchi.be/jongeouders kan je als gezin duurzame acties doen via internet!Big Jump op 8 juli 2012


Op 8 juli 2012 springen we om 15 uur stipt massaal het water in voor zuivere rivieren, vol met leven.
Big Jump is een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op precies hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water – én dat ze daar iets willen aan doen.

Big Jump wil de Europese kaderrichtlijn water meer bekendheid geven. Die kaderrichtlijn wil tegen 2015 alle Europese waterlopen ecologisch in een 'goede toestand'.
Een ambitieuze doelstelling die moeilijk te bereiken is zonder steun van het brede publiek. Daarom brengt de Big Jump elk jaar opnieuw zoveel mogelijk mensen (letterlijk) opnieuw in contact met waterlopen.

De Big Jump is een initiatief van European Rivers Network (ERN), met als bezieler Roberto Epple. ERN coördineert het evenement op Europees niveau.

Meer info: Big Jump
Inhoud

De Milieuboot vzw
De Gheeststraat 16 -
9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
E-mail - www.milieuboot.be

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom via e-mail.

De werking van De Milieuboot wordt gesteund door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Redactie: Dolores Baita, Christine Braet,
Annelies De Graeve, Mieke De Leeuw, Heleen Haven,
Filip Uyttersprot, Kathleen Van Damme, Martine Van de Vijver, Riet Van Mieghem, Arnout Willockx

Vormgeving: Els Vanhaeght & Angelique Corthals

ICT consultancy: Gunter Van Dyck, Kenneth Demaret