Driemaandelijkse uitgave van De Milieuboot vzw / nummer 68 / september 2012
Inhoud
NATUUR- & MILIEUEDUCATIE
Met de milieuboot het water op!

Wil je de waterloop in je buurt verkennen en wil je meer weten over haar functies, de omgeving, het landschap? Ben je bekommerd om biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en integraal waterbeheer? Dan is een educatieve milieuboottocht wellicht de ideale activiteit om zowel te ervaren als te leren!

Dit najaar is de milieuboot op de Dender en de Zeeschelde. In het voorjaar 2013 gaat de milieuboot verder de Zeeschelde, de Boven-Schelde en het Kanaal Bossuit-Kortrijk verkennen.
De milieuboot vaart maar om de vier jaar in dezelfde regio.
Grijp dus je kans om kennis te maken met de waterloop in je buurt.

Tijdens de schooldagen zijn de tochten vooral bedoeld voor de leerlingen van de 2de en 3de graad van het lager onderwijs, de 1ste graad van het secundair onderwijs en studenten lerarenopleiding.
Op woensdagnamiddagen en in de weekends zijn verenigingen, gemeenten, families, vriendengroepen en individueel geïnteresseerden welkom om met de milieuboot mee te varen.

Een tocht duurt 3u:
op weekdagen van 9 tot 12u en van 13u tot 16u,
in het weekend van 10 tot 13u en van 14 tot 17u.
Jongeren tot 18 jaar betalen €2, volwassenen €5.

Meer info: www.milieuboot.be

Het project 'Educatieve Milieuboottochten' wordt gesteund door de Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, afdeling Milieu-integratie en –subsidiëringen.

14 oktober Week van het Bos

De jaarlijkse feestweek van de bossen heeft dit jaar plaats van zondag 14 t.e.m. zondag 21 oktober 2012.

Het thema dit jaar is toegankelijkheid. Met de slagzin 'Iedereen welkom!' wordt duidelijk gemaakt dat onze bossen en natuurgebieden open staan voor iedereen. Daarbij wordt gefocust op 'speciale' initiatieven: vlonderpaden, hondenlosloopzones, de prikkel- en blote voetenpaden,...

Het is maar een kleine greep uit het gevarieerde aanbod dat onze Vlaamse natuur- en bosdomeinen vandaag aanbieden. Fietsers, ruiters, kinderen, vogelaars, personen met een beperkte mobiliteit,... voor iedereen is er in Vlaanderen wel een brokje natuur weggelegd.

Meer info vind je hier.
Loop naar de pomp!
Maak van je school een waterbewuste school!


Loop naar de pomp?! is een educatieve campagne in het Waasland die inzoomt op het thema water, bij ons en in de wereld. Het is de bedoeling om samen met de leerlingen uit de Sint-Niklase scholen concrete en haalbare stappen te zetten om water te besparen en uit te groeien tot een waterbewuste school.

Loop naar de pomp?! Basis! is er voor de Sint-Niklase lagere scholen met als centrale thema's 'het eigen waterverbruik' en 'water in het Zuiden'. Het traject eindigt met een groot slotevent in Sint-Niklaas op Wereldwaterdag 22 maart 2013.

De Sint-Niklase secundaire scholen kunnen gedurende het schooljaar 2012-2013 een jaar lang gebruik maken van het ruime aanbod van de deelnemende educatieve organisaties. Ze krijgen bovendien een persoonlijke projectcoach toegewezen die samen met de school een traject op maat uittekent.

Over de verschillende deelprojecten, ook voor het breed publiek, vind je alle info op loopnaardepomp.be.
Nieuwe natuurspelenbundel
'Speel je mee in de natuur?'


Natuurspelen vormen al jaren een vast onderdeel van het programma-aanbod van het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu De Vroente van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie.
Natuur beleven en zelf ervaren staan hierbij steeds centraal. Een selectie van 16 van deze educatieve natuurspelen zijn nu samengebracht in een aantrekkelijke bundel. Hapklaar en meteen uit te voeren. Het is een mix van spelen voor kleine en grote groepen, in alle seizoenen, met een actief of een rustig verloop, met weinig of geen materiaal.

Download de bundel hier.


NME-activiteiten


Op de hoogte zijn van nieuwe NME-activiteiten? Neem dan een kijkje in het nieuwe NME-zine van de Vlaamse overheid: NME-zine 49 - oktober 2012!
Inhoud

De Milieuboot vzw
De Gheeststraat 16 -
9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 - fax 053 80 87 43
E-mail - www.milieuboot.be

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom via e-mail.

De werking van De Milieuboot wordt gesteund door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Redactie: Dolores Baita, Christine Braet,
Annelies De Graeve, Mieke De Leeuw,
Kathleen Van Damme, Martine Van de Vijver
Riet Van Mieghem, Arnout Willockx

Vormgeving: Els Vanhaeght & Angelique Corthals

ICT consultancy: Gunter Van Dyck, Kenneth Demaret