Nummer 87 - december 2017
Terug

De Durmevallei krijgt nieuwe kansen!

Bezoek het nieuwe Infopunt in combinatie met een wandeling, fietstocht of boottocht

De Durmevallei zal er in de toekomst heel anders uitzien. De Vlaamse overheid startte een aantal jaren geleden met de voorbereiding van de Sigmawerken in deze regio. Het doel: minder overstromingen vanuit de Schelde en de Durme, ontwikkeling van getijdennatuur langs de rivieren én mogelijkheden voor wandelaars en fietsers om van het water te genieten. De werken op en langs de Durme zijn van start gegaan. De rivier wordt gebaggerd en rond het gebied ‘De Bunt’ wordt een ringdijk gebouwd. De komende jaren krijgt de Durme meer ruimte en worden gebieden met getijdennatuur en wetlands aangelegd.

Wil je de Durmevallei beter leren kennen? Laat je dan met je familie, vrienden, vereniging of school op sleeptouw nemen door de Sigmaprojecten in de Durmevallei. In Hamme kan je het nieuwe ‘Infopunt Durmevallei’ bezoeken. Al het boeiends dat de vallei te bieden heeft, wordt daar gebundeld:

  • doel van de Sigmawerken in de Durmevallei;
  • werking van de overstromingsgebieden;
  • ontwikkeling van getijdennatuur en nieuwe recreatiemogelijkheden;
  • erfgoed en geschiedenis;
  • tips om de groene waterrijke natuur in te duiken.

In combinatie met een wandeling, een fietstocht of een boottocht is een bezoek aan het Infopunt de ideale manier om de Durmevallei en de projectgebieden van het Sigmaplan te ontdekken.

Het Infopunt en de Sigmawerken kunnen het ganse jaar door bezocht worden door iedereen die interesse heeft in de Durmevallei en wil zien hoe deze verandert.
Het bezoek aan het Infopunt Sigmaplan Durmevallei, de wandeling en de fietstocht worden gratis aangeboden door de Vlaamse Waterweg nv en Agentschap Natuur en Bos.
Voor de boottocht betaal je een kleine bijdrage (€ 6 / volwassene en € 5 / kind tot 11 jaar).

>> Download de folder '(Her)ontdek de Durmevallei'

Groepen kunnen het hele jaar door een wandeling of fietstocht aanvragen. Voor individuele deelnemers wordt op geregelde tijdstippen een open activiteit voorzien.
Deze activiteiten worden telkens gecombineerd met een geleid bezoek aan het Infopunt.

Voor individuele deelnemers zijn voor 2018 een aantal wandelingen naar ‘De Bunt’ of wandelingen en fietstochten elders in de Durmevallei gepland.

>> Hier vind je alle praktische info

Je kan de Sigmagebieden ook verkennen tijdens een boottocht op de Schelde en Durme vanuit Hamme-Driegoten (veerdienst) of Temse (Wilfordkaai).

>> Praktische info
>> Inschrijven voor een boottocht
Deze activiteiten worden georganiseerd door Grenzeloze Schelde i.o.v. De Vlaamse Waterweg nv en Agentschap voor Natuur en Bos.


>> Lees ook over de nieuwe publicatie ‘De Durme, van Tielt tot Tielrode’ door André Verstraeten, medeoprichter van vzw Durme

© foto 1: Vilda | foto 4: W.Poelman

Terug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
- www.milieuboot.be - Uitschrijven