Nummer 89 - oktober 2018
Terug

NATUUR- & MILIEUEDUCATIE

Een milieuboottocht, boeiend en interessant voor jong en oud!

Zin om samen met je school, familie, collega’s, medewerkers of milieuraad mee te varen met de milieuboot? Aarzel niet en schrijf je in voor een boeiende en leerrijke ontdekking van de waterloop in eigen streek.
Je maakt kennis met het landschap, de stad aan het water, de scheepvaart en de bedrijvigheid langs de waterweg. In het labo kan je helpen om de waterkwaliteit van de waterloop te bepalen. Integraal waterbeheer, biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en klimaatverandering zijn de thema’s die aan bod komen.

De milieuboot vaart nog tot 22 oktober op de Rupel en op het Netekanaal.
Wil je meevaren in het voorjaar 2019? De milieuboot verkent dan het Kanaal naar Charleroi, het Zeekanaal Brussel-Schelde, het Netekanaal en het Albertkanaal.
Ga naar www.milieuboot.be voor een overzicht van onze vaartrajecten.
En volg ons op facebook en instagram. Je vindt er reacties, actuele foto’s en nieuws over onze Educatieve Milieuboottochten.

De Milieuboot vzw organiseert de Educatieve Milieuboottochten met steun van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

>> Reserveer nu je plaats aan boord van de milieuboot

Ontdek het water in Brussel

Coördinatie Zenne vzw organiseert tal van interessante en boeiende educatieve activiteiten over waterlopen en water in Brussel. Zo zijn er boottochten op het 'Zennekanaal', educatieve wandelingen langs Brusselse waterlopen, het meten van de kwaliteit van een waterloop dichtbij de school, een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Brussel-Noord,...

Het volledige aanbod vind je op de website.

>> Milieueducatie over de Brusselse waterlopen

(Her)Ontdek de Durmevallei

Ben je een echte natuurliefhebber of een nieuwsgierige buurtbewoner? Wil je de Durmevallei beter leren kennen? Laat je dan met je familie, vrienden, vereniging of school op sleeptouw nemen door de Sigmaprojecten in de Durmevallei. Bezoek het nieuwe ‘Infopunt Durmevallei’ in Hamme! In combinatie met een wandeling, een fietstocht of een boottocht is dit de ideale manier om de Durmevallei en de projectgebieden van het Sigmaplan te ontdekken.

Het volledige aanbod vind je op de website.

>> Download de folder '(Her)ontdek de Durmevallei'

Groepen kunnen gans het jaar door een wandeling of fietstocht aanvragen. Voor individuele deelnemers voorzien we op geregelde tijdstippen een open activiteit.

Curieus naar de luchtkwaliteit in eigen straat?

Het citizen-scienceproject ‘CurieuzeNeuzen Vlaanderen’, een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en de krant De Standaard heeft de concentraties van stikstofdioxide (NO2) in de buitenlucht in Vlaanderen zeer fijnmazig in kaart gebracht.
Met deze kaart heeft Vlaanderen een wereldprimeur. Nooit eerder werd de luchtkwaliteit zo gedetailleerd gemeten.

Stikstofdioxide is een belangrijke indicator voor luchtvervuiling door verkeer.

>> Bekijk de resultaten

Week van het Bos

Van 14 tot en met 21 oktober is het weer tijd voor de leukste week van het jaar, de Week van het Bos, een initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos in nauwe samenwerking met BOS+ en Ketnet.
Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan, het thema voor dit jaar is... RAVOTTEN! Buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons immers gezonder én creatiever.
Dit jaar zijn er 2 educatieve pakketten, één voor de lagere graden (5 tot 8 jaar) en één voor de hogere (9 tot 12 jaar). Naar goede gewoonte kan je ook deelnemen aan een ‘Week van het Bos – wedstrijd’.

>> Ontdek het programma

Beneluxconferentie

'Leren leven in de stad binnen de grenzen van onze aarde' wordt het thema van de volgende Beneluxconferentie op 22 en 23 november 2018 in Brussel, die een trilogie van bijeenkomsten over educatie voor duurzame ontwikkeling met als watermerk klimaatvraagstukken afsluit. Hou deze data alvast vrij! Het wordt een boeiende gedachtewisseling tussen stakeholders van natuur- en milieueducatie uit België, Luxemburg en Nederland. Deze editie wordt georganiseerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

>> Beneluxconferentie 2018 in Brussel

Terug

De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
- www.milieuboot.be - Uitschrijven