De Milieuboot Nieuwsbrief 106

Maart 2024

Info, publicaties en activiteiten over de thema's water en waterlopen en hun omgeving

DE MILIEUBOOT ZET KOERS NAAR HET ALBERTKANAAL EN DE ZUID-WILLEMSVAART

Deze week verwelkomen we de eerste scholen en groepen aan boord! Vaar je graag nog mee? Dat kan, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Samen met onze lesgevers ga je op zoek naar antwoorden. Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit? Hoe zit het met de scheepvaart en economische ontwikkeling langs het water? Is er plaats voor natuur? Wat doet de klimaatverandering met onze waterlopen? Welke milieumaatregelen nemen bedrijven en de Vlaamse overheid? En hoe draag je zelf je milieusteentje bij? Opgelet, de Milieuboot komt slechts om de vier jaar in de provincie Limburg.
Benieuwd waar we varen in het najaar 2024 en in het voorjaar 2025? Scrol dan verder in deze nieuwsbrief.

>> Ontdek de vaartrajecten
>> Schrijf in

HET ALBERTKANAAL

Met bijna 40 miljoen ton goederen is het Albertkanaal de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. Om de capaciteit van het Albertkanaal als transportader te verhogen, werd het kanaal op verschillende plaatsen verbreed en werden alle 62 bruggen verhoogd. Vanaf nu kunnen schepen met vier lagen containers veilig en efficiënt over het Albertkanaal varen. De opwaardering van het Albertkanaal is een project van De Vlaamse Waterweg nv.

Interesse om het volledig verhaal van het Albertkanaal te horen? De Milieuboot organiseert dit voorjaar educatieve milieuboottochten op het Albertkanaal.

>> Varen op het Albertkanaal tussen Meerhout en Olen
>> Varen op het Albertkanaal tussen Hasselt en Tessenderlo

NIEUWE GREEN DEAL KLIMAATBESTENDIGE OMGEVING

Om onze leefomgeving robuuster te maken tegen de invloeden van het veranderende klimaat lanceerden het Departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de ‘Green Deal Klimaatbestendige Omgeving’. Ze doen dit samen met verschillende andere partners waaronder BBL, Natuurpunt, de Vlaamse provincies maar ook spelers uit de bouwsector. Natuurpunt zal in deze Green Deal trekker zijn van de focusgroep sponssteden.
Green Deals zijn een initiatief van de Vlaamse overheid om organisaties, ondernemingen en sectoren te vergroenen.

>> Lees meer op de website van Natuurpunt

   

PROVINCIE OOST-VLAANDEREN LAAT JE KENNISMAKEN MET OVERSTROMINGSGEBIED

De Provincie Oost-Vlaanderen investeert als waterloopbeheerder elke dag in water. Wist je dat ze 32 gecontroleerde overstromingsgebieden over gans Oost-Vlaanderen beheert? Bij hevige regenval wordt het regenwater er tijdelijk gestockeerd. Wanneer de waterpeilen zakken, lopen de overstromingsgebieden langzaam weer leeg. Tijdens de Week van het Water, van 22 tot 31 maart kan je het overstromingsgebied in Kruisem, Kleit, Moortsele en Sint-Niklaas bezoeken. Benieuwd hoe een overstromingsgebied werkt? De ingenieurs geven je graag uitleg. Deelnemen is gratis. Inschrijven is nodig.

>> Bezoek een overstromingsgebied

   

DE DURMEVALLEI VOLOP IN ONTWIKKELING

Het Sigmaplan wil Vlaanderen beter beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren en tegelijk de waardevolle riviernatuur een boost geven. Het plan, uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) heeft ook oog voor de ontwikkeling van recreatie op en langs het water. Eén van de Sigmaprojecten volop in ontwikkeling is de Durmevallei. Van Hamme tot Lokeren worden wetlands, ontpolderingsgebieden en een gecontroleerd overstromingsgebied aangelegd. Grenzeloze Schelde vzw organiseert heel wat activiteiten voor scholen en groepen. Als leerkracht kan je je bezoek voorbereiden met het educatief pakket Durmevallei.

>> Ontdek de ontwikkelingen in de Durmevallei
>> Beleef de Durmevallei

   

DIT WAS 2023 VOOR ONZE VISSEN!

Wereldwijd gaat het niet goed met de biodiversiteit in het zoetwatergebied en in de zee. Vissen zijn al sinds de oudheid met mensen verbonden, toch weten we nog relatief weinig van wat er onder water met deze dieren gebeurt. Onder de waterspiegel gaat een verborgen wereld schuil. Hoe zag 2023 eruit voor de soortgroep vissen en de vissenliefhebbers?

>> Lees meer

PLAN JE MILIEUBOOTTOCHT IN HET NAJAAR 2024 EN VOORJAAR 2025

Ben je als leerkracht al bezig om de activiteitenkalender voor het volgend schooljaar in te vullen? Of wil je voor je vereniging een boeiende en leerrijke uitstap over milieu en klimaat in eigen streek plannen? Reserveer dan zeker een plaats aan boord van de milieuboot. Van 4 september tot 25 oktober 2024 zijn er milieuboottochten op de Dender en de Zeeschelde. Van 24 februari tot 11 juni vaart de Milieuboot op de Zeeschelde, de Gentse binnenwateren, de Boven-Schelde en het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Je vindt meer info op www.milieuboot.be.

>> Reserveer een milieuboottocht

   

EEN TERUGBLIK OP DE INTERREGIONALE ONTMOETING 'OVERSTROMINGEN IN DE ZENNEVALLEI'

Op dinsdag 21 november 2023 kwamen meer dan honderd beleidsmakers, waterprofessionals en actiegroepen uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel samen in Tubeke voor een intergewestelijke conferentie over de overstromingsproblematiek in het Zennebekken. Het doel was om licht te werpen op de vorderingen in het waterbeheer sinds de grote overstroming van de Zenne en het Zennekanaal in november 2010 en te bespreken wat er nu en in de toekomst nodig is om een dergelijke ramp te voorkomen. Wie niet aanwezig kon zijn op deze ontmoetingsdag of wie er nog even naar wil terugblikken, vindt de presentaties en foto’s terug op de website van Coördinatie Zenne.

>> Lees het verslag

   

KRACHTENBUNDELING IN STRIJD TEGEN INVASIEVE WOLHANDKRAB HELPT WATERKWALITEIT VERBETEREN

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gaat samen met partners uit België, Frankrijk, Duitsland en Zweden een val uittesten om Chinese wolhandkrabben te bestrijden. De val is in Vlaanderen ontwikkeld en moet de invasieve soort tegengaan in rivieren in Noord-Europa. De VMM bundelt daarvoor binnen het project Clancy de krachten met acht instituten. Het project is de eerste stap op weg naar de grensoverschrijdende bestrijding van deze invasieve soort en, idealiter, naar het herstel van de inheemse wateren en waterwegen in hun oorspronkelijke staat.

>> Ontdek hoe de krabbenval werkt

   

KRAANWATERVERBRUIK IN 2022 LAGER DAN VOORGAANDE JAREN

Om drinkwater te produceren gebruiken de Vlaamse waterbedrijven grondwater en/of oppervlaktewater. In 2022 werd door de waterbedrijven in totaal 361,6 miljoen m³ ruwwater gewonnen, waarvan 46,3% afkomstig van grondwater en 53,7% van oppervlaktewater. De verhouding tussen grond- en oppervlaktewater als ruwwaterbron bleef tussen 2012 en 2016 ongeveer gelijk. Vanaf 2016 daalt het aandeel van grondwater als ruwwaterbron. Vandaag verbruikt de Vlaming 84,8 liter water per dag in het huishouden.

>> Download het rapport drinkwaterbalans 2022

   

Vaar mee met familie of vrienden op:

• Zaterdag 9 maart | 14u tot 17u vanuit Olen >> Schrijf in
• Flanders Technology & Innovation Festival | zondag 17 maart | 14u tot 17u vanuit Hasselt >> Schrijf in
• Week van het Water | woensdag 27 maart | 13u tot 16u vanuit Hasselt >> Schrijf in
• Zaterdag 4 mei 2024 | 14u tot 17u vanuit Genk >> Schrijf in

AGENDA

>> Van februari tot november 2024 | Op ontdekking naar de vele facetten van water in Brussel
>> Van 15 tot 24 maart 2024 | Flanders Technology & Innovation Festival | De Milieuboot doet mee
>> Van 22 maart tot 31 maart 2024 | Week van het Water | De Milieuboot doet mee
>> 25 maart 2024 | Inspiratiedag Dealen met water in Gent
>> Van 26 mei tot 2 juni 2024 | Week van de Bij

Je kan ook altijd een reactie op onze nieuwsbrief kwijt via mail of op onze Facebookpagina.

Het project Educatieve Milieuboottochten wordt gesteund door het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.
De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
www.milieuboot.be



U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of
omdat de inhoud van deze publicatie u rechtstreeks kan aanbelangen.
Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens
we verzamelen en wat we met die data doen.

| Uitschrijven | Privacy |