De Milieuboot Nieuwsbrief 112

mei 2025

Info, publicaties en activiteiten over de thema's water en waterlopen en hun omgeving

MILIEUBOOTTOCHTEN NAJAAR 2025 EN
VOORJAAR 2026

We nemen je in het najaar 2025 graag mee voor een milieuboottocht op de Leie en het Kanaal Roeselare-Leie. In het voorjaar 2026 kan je meevaren op het Kanaal Gent-Terneuzen, de Ringvaart om Gent/havengebied, de Leie, het Kanaal Gent-Oostende, het Boudewijnkanaal en de IJzer. Eén voor één interessante waterlopen met een eigen verhaal

Je kan al inschrijven: op weekdagen met je klas, op woensdagnamiddag en in het weekend met de milieuraad, je vereniging of familie. Ga naar onze website voor meer info. Je vindt er ook onze scholenfolder.

Meevaren met de Milieuboot is interessant én een echte belevenis voor jong en oud. Onder deskundige begeleiding van onze lesgevers maak je op een interactieve manier kennis met alle aspecten van de waterloop in eigen streek, de omgeving, de bedrijvigheid en de stad aan het water. In het labo onderzoek je de waterkwaliteit, in de exporuimte gaan we verder in op de thema’s biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en klimaatverandering. Je krijgt tips mee om duurzaam om te gaan met water.

>> Vaar mee met je klas
>> Vaar mee met de milieuraad, je vereniging of familie
>> Bekijk ons filmpje aan boord van de Milieuboot

HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK

Nog tot 13 juni vaart de Milieuboot op het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Meer dan 1300 jongeren en volwassenen nemen deel en ontdekken samen met ons het kanaal tussen Bossuit en Zwevegem.

Het Kanaal Bossuit-Kortrijk verbindt de Boven-Schelde met de Leie en wordt gevoed met Scheldewater. Tussen Kortrijk en Zwevegem is het kanaal vandaag enkel toegankelijk voor kleinere schepen, type spits (ca. 38m x 5m). In het kader van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen wordt bekeken of het kanaal aangepast kan worden om grotere schepen toe te laten. Belangrijk is wel dat de waterkwaliteit goed blijft. Niet alleen omdat van het water uit het kanaal drinkwater wordt gemaakt, maar ook om de natuur, het landschap en de recreatie alle kansen te geven.

>> Lees meer over het Kanaal

   

KOOLSTOF OPSLAAN IN DE VLAAMSE AKKERS VOOR HET KLIMAAT HEEFT (VEEL) POTENTIEEL, MAAR HOE WERKT HET?

Er is in de Vlaamse landbouw nog veel winst te maken voor het klimaat door meer koolstof op te slaan in de bodem, 'carbon farming' in het jargon. Voor landbouwers kan het extra zakgeld betekenen, terwijl de bodem van hun akkers er beter van wordt.

Minister van Landbouw Jo Brouns wil er deze legislatuur verder op inzetten, met 25 miljoen euro rechtstreekse steun per jaar. Hoe werkt het systeem? En wat is het potentieel?

>> Lees het artikel op vrt.b

   

NIEUW - HET SIGMAPLAN GETEST

Vanaf september 2025 kunnen leerlingen van de 2de en 3de graad secundair onderwijs deelnemen aan ‘Het Sigmaplan getest’, een unieke activiteit op het terrein waarbij ze actief en interactief leren over het Sigmaplan dat o.m. zorgt voor waterveiligheid en unieke riviernatuur en zo ook hét plan is voor klimaatadaptatie- en mitigatie in het Schelde-estuarium. Afspraak is aan het Infopunt Sigmaplan Durmevallei in Hamme met bezoek aan de Sigmaprojecten De Bunt, Lippenbroek of Klein Broek. Deze gratis activiteit is een organisatie van Grenzeloze Schelde in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv.

Benieuwd? Ga naar de website van Grenzeloze Schelde.

>> Meer info en inschrijven

   

PLASTICVERVUILING IN DE SCHELDE AANGEPAKT: EUROPEES INNOVATIEPROJECT 'INSPIRE'

De plasticvervuiling in onze waterwegen is een groeiend probleem. Het Europees innovatieproject INSPIRE wil deze plasticvervuiling aanpakken, waarbij de Schelde in Temse als een van de testzones dient. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en River Cleanup hebben de handen in elkaar geslagen en werken samen om twintig innovatieve technologieën en oplossingen te testen.

De eerste resultaten tonen aan dat de Schelde sterk vervuild is met micro- en macroplastics.

>> Kom meer te weten over het project

   

WEEK VAN DE BIJ - ZONDER GIF, MEER BESTUIVERS

Van 25 mei tot 1 juni 2025 is het weer zover; de Week van de Bij! Het thema van dit jaar 'Zonder gif, meer bestuivers' focust op chemische bestrijdingsmiddelen die nuttige bestuivers zoals bijen en vlinders schaden, terwijl er natuurlijke alternatieven bestaan. Tijdens de Week van de Bij worden er heel wat activiteiten georganiseerd: workshops, wandelingen, fietstochten, lezingen, opendeurdagen, ...

>> Week van de Bij

   

DE MILIEUBOOT IS BURGERWETENSCHAPPER VAN 'WATERMONSTERS'

De Milieuboot was geselecteerd om mee te doen met Watermonsters, het grootste burgeronderzoek ooit naar de kwaliteit van ons water in Vlaanderen en Brussel. De metingen zijn in de eerste plaats gericht op E. coli, een darmbacterie die in ons water belandt als er ongezuiverd rioolwater overloopt in grachten, beken, rivieren en kanalen. We ontvingen een meetpakket en namen tussen 25 april en 4 mei op verschillende momenten waterstalen in de Gentse binnenwateren ter hoogte van het overstort aan de Dampoort.

Benieuwd? Op 7 juni vind je alle resultaten en een interactieve kaart terug op De Standaard.
Ook op onze website vind je meer info hierover.

Watermonsters is een initiatief van Waterland vzw, De Standaard en KU Leuven.

>> Meer info over Watermonsters
>> Ontdek de resultaten

   

DE MILIEUBOOT ZOEKT NIEUWE COLLEGA'S

Heb je een passie voor milieu en natuur? Wil je meewerken aan een beter leefmilieu? Wil je jongeren en volwassenen informeren en sensibiliseren over de waarde en het belang van onze Vlaamse rivieren en kanalen?
We zijn op zoek naar twee nieuwe collega’s om het Milieuboot-team te versterken.

>> Solliciteer voor een van onze vacatures.

AGENDA

>> Van 25 mei tot 1 juni 2025 | Week van de Bij
>> 19 juni 2025 | Scheldesymposium 2025
>> Save the date | 4 november 2025 | INBO-studiedag


Reactie op deze nieuwsbrief? Laat het ons weten op

Het project Educatieve Milieuboottochten wordt gesteund door het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.
De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
www.milieuboot.be



U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of
omdat de inhoud van deze publicatie u rechtstreeks kan aanbelangen.
Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens
we verzamelen en wat we met die data doen.

| Uitschrijven | Privacy |