De Milieuboot Nieuwsbrief 90

maart 2019

Info, publicaties, activiteiten over water | waterlopen | omgeving | integraal waterbeleid | klimaatverandering

 

VAAR MEE MET DE MILIEUBOOT!

Vanaf het dek van de milieuboot ervaar je de waterloop en haar omgeving in je buurt, beleef je het leven op en om het water, verken je de stad en de bedrijvigheid langs het water.
In het labo onderzoek je de waterkwaliteit van een zelfgenomen waterstaal. In de exporuimte hoor en zie je meer over watervervuiling, klimaatverandering, teveel of te weinig water, …
Je kan meevaren met de milieuboot met je klas, familie, vrienden, collega’s, medewerkers of de milieuraad.

Weekdagen zijn voor scholen. Op zondag 24 maart (Vilvoorde), zondag 31 maart (Kapelle-op-den-Bos / Zemst), zaterdag 27 april (Duffel), zondag 5 mei (Herentals) en zondag 26 mei (Antwerpen) is iedereen welkom. Voor verenigingen en grote groepen zijn er extra data mogelijk.
8 euro per volwassene, 4 euro per -18 jarige.
Lees meer op www.milieuboot.be.

Volg ons op Facebook en Instagram. En blijf op de hoogte van onze educatieve milieuboottochten.

>> Reserveer nu je plaats aan boord van de milieuboot

HET KANAAL NAAR CHARLEROI

In de 19de eeuw werd ten Zuiden van Brussel het Kanaal naar Charleroi gegraven. Het transporteerde steenkool van Charleroi naar Brussel en de Haven van Antwerpen. Zeekanaal Brussel-Schelde en Kanaal naar Charleroi liggen in de Zennevallei en vormen één lang kanaal als verbinding tussen het Scheldebekken met het Maasbekken. Milieuorganisaties noemen deze twee kanalen steeds vaker het Zennekanaal, vanwege de hydrologische samenhang van de kanalen met de Zenne.

>> Lees meer over het Kanaal

KANS VOOR TREND- EN STIJLBREUK IN VLAAMS NATUURBELEID

Koen Van den Heuvel (CD&V) staat als opvolger van minister Schauvliege voor een belangrijke uitdaging: hoe creëren we een leefbare toekomst, waarin plaats is voor duurzame landbouw én veerkrachtige natuur? Het antwoord ligt in enkele sleuteldossiers: de betonstop, een groener landbouwbeleid en een betere bescherming van zonevreemde bossen. De klimaatbetogingen maken duidelijk dat de tijd rijp is voor een trendbreuk richting sterker klimaat- en natuurbeleid.

>> Lees het volledige opiniestuk op Natuurpunt.be

GEEF MEE RICHTING AAN HET TOEKOMSTIGE WATERBELEID

19 december 2018 startte het openbaar onderzoek over de waterbeleidsnota 2020-2025. Die nota bevat de visie van de Vlaamse Regering op het toekomstige waterbeleid. Kwaliteit van het oppervlaktewater en de toestand van het grondwater in Vlaanderen komen in de nota aan bod.

Werk mee aan het toekomstig waterbeleid in Vlaanderen. Geef voor 18 juni 2019 je mening via het online inspraakformulier of bij je gemeente.

>> Geef mee vorm aan het waterbeleid van de toekomst

DE DURMEVALLEI,
EEN PROJECTGEBIED VAN HET SIGMAPLAN

In het kader van het Sigmaplan werken De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos volop aan het gecontroleerd overstromingsgebied De Bunt in Hamme en aan de ontpolderingen Klein Broek en Groot Broek in Temse en Waasmunster. De Durmevallei zal op die manier minder gevoelig worden voor overstromingen en de regio krijgt er heel wat topnatuur bij. Een voorsmaakje van deze unieke getijdennatuur kan je al bewonderen in het Meulendijkbroek, onderdeel van het Sigmagebied Groot Broek. Bovendien bieden deze gebieden ook een antwoord op de gevolgen van de klimaatverandering.

>> Unieke getijdennatuur in een veilige Durmevallei

LUCHTKWALITEIT IN VLAANDEREN VERBETERT, MAAR…

Uit het jaarrapport Lucht van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat de luchtkwaliteit in Vlaanderen vandaag beter is dan tien jaar geleden. Volgens hun jaarverslag broeikasgassen 2000-2016 is deze verbetering van de luchtkwaliteit te danken aan milieuvriendelijke maatregelen in de energiesector en de industrie, een daling in het gebruik van CFK’s en HCFK’s en veranderingen in huisverwarming van gezinnen. Toch heeft de luchtkwaliteit nog steeds negatieve gevolgen op de gezondheid van mens en op de vegetatie in Vlaanderen. Verdere verbetering blijft dus noodzakelijk.

>> Lees het artikel in de nieuwsbrief van de VMM

GREEN DEAL - WIN-WIN VOOR BEDRIJVEN EN OMGEVING

De Green Deal wil bedrijven in Vlaanderen stimuleren om biodiversiteit te verhogen via nieuwe permanente en tijdelijke natuur op hun terreinen. Via een Green Deal-netwerk wisselen bedrijven kennis uit en profileren zich als milieuvriendelijk. Werknemers, omwonenden en vooral de natuur varen er wel bij.

Een initiatief van Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.

>> Meer info over de Green Deal bedrijven & biodiversiteit

INTEGRAAL WATERBELEID IN DE PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

Eén van de kerntaken van de provincies is integraal waterbeleid: onderhoud van waterlopen van 2de categorie, aanleg nieuwe overstromingsgebieden en bouwen van pompgemalen en vistrappen.

Provincie Oost-Vlaanderen geeft drie maal per jaar een nieuwsbrief uit ‘De Waterstand’ mb.t. haar waterbeleid en de gerealiseerde en geplande projecten.

>> Lees hier de recentste Waterstand


AGENDA

>> BRUSSELSE WATERDAGEN 2019

Ontdek Brussel langs het water op zondag 17 tot zondag 24 maart tijdens de jaarlijkse Brusselse Waterdagen. Dit is een evenement georganiseerd door de vzw Coördinatie Zenne en Leefmilieu Brussel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er zijn geleide bezoeken, boottochten en tal van gratis activiteiten op en om de Brusselse waterlopen. Tijdens de week is er een aangepast programma voor scholen.
Het volledige programma vind je hier.

Ook nog

>> Woensdag 6 maart: Nestelen in het Zwin in Knokke-Heist
>> Vrijdag 22 maart: Wereldwaterdag@school
>> Dinsdag 2 april: Vlario-dag in Antwerpen expo
>> Woensdag 17 april: Info- en belevingsdag Sigmaprojecten langs de Zeeschelde, organisatie van
      Grenzeloze Schelde en Natuurpunt

>> Vrijdag 3 mei: Klimaatdag van VVSG in Oostende

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom

Het project Educatieve Milieuboottochten wordt gesubsidieerd door het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.
De Milieuboot vzw - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20
www.milieuboot.beU ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of
omdat de inhoud van deze publicatie u rechtstreeks kan aanbelangen.
Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens
we verzamelen en wat we met die data doen.

| Uitschrijven | Privacy |