Update Covid-19 | 15 mei 2020

In kader van de maatregelen van de nationale veiligheidsraad om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 in te dijken én mede op vraag van de ingeschreven scholen moeten wij ook de Educatieve Milieuboottochten op week- en weekenddagen van 14 mei tot 5 juni annuleren. Alle deelnemers zijn persoonlijk via mail verwittigd. We hopen iedereen in de toekomst terug te mogen verwelkomen aan boord van de milieuboot!

4.000 jonge beekforellen uitgezet in de Dender

Het departement Natuur en Bos van de Waalse overheid heeft op 8 mei 2020 4000 jonge beekforellen uitgezet in twee zijbeken van de Dender. De visjes werden in Houffalize gekweekt en vervolgens in beekjes van Ghoy (Lessines) en  Wodecq (Elleszelles) uitgezet.

Klimaatrobuuste Scheldemeander Gent-Wetteren komt dichterbij

Het milieueffectrapport (MER) voor het Sigmaproject Scheldemeander Gent-Wetteren is goedgekeurd. Daardoor komt de definitieve oplossing voor de wateroverlast en verzanding van de Schelde tussen Gentbrugge en Melle een stap dichterbij. Het Sigmaproject, dat wordt uitgevoerd door waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, wil de regio beter beschermen tegen overstromingen en natuurlijker maken. (Bron: 04/05/2020 | Sigmaplan.be)

Bouw sluizen in overstromingsgebied De Bunt van start

Aan natuurgebied De Bunt in Hamme is de bouw van twee sluizen gestart. Dat luidt een nieuwe fase in van de transformatie van het gebied tot een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij. De Bunt zal rivierwater opvangen, en zo de Schelde- en Durmevallei beter beschermen tegen wateroverlast. Tegelijk zal er unieke zoetwatergetijdennatuur tot ontwikkeling komen. Het gebied fungeert zo als klimaatbuffer. (Bron: 30/04/2020 | Sigmaplan.be)

Update Covid-19 | 24 april 2020

In kader van de maatregelen van de nationale veiligheidsraad om de verspreiding van het coronavirus Covid 19 in te dijken moeten wij de Educatieve Milieuboottochten op week- en weekenddagen tot en met 14 mei annuleren. We verwittigden de deelnemers persoonlijk via mail. Voor de tochten vanaf 15 mei tot en met 7 juni houden wij u verder op de hoogte. Wij volgen uiteraard de richtlijnen van de federale overheid nauwkeurig op. We hopen u binnenkort terug te mogen verwelkomen aan boord van de milieuboot!

Ergste lijkt vermeden bij grote vervuiling in de Schelde:
"We hopen tot 90 procent van de vissen te redden"

De vissterfte in het Vlaamse deel van de Schelde lijkt voorlopig mee te vallen. Dat meldt de Vlaamse Waterweg aan VRT NWS. Door een vervuiling uit Frankrijk dreigde een groot deel van de vissen er te sterven, maar door verschillende maatregelen lijkt het ergste voorkomen. Al is nog niet alle gevaar geweken. In Frankrijk en Wallonië is de schade aan het visbestand wel erg groot.
(Bron: 26/04/2020 | VRT NWS)

 < 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  >

 • Voorjaar 2021

 • Zeeschelde
  Ringvaart om Gent
  Gentse binnenwateren
  Boven-Schelde
  Kanaal Bossuit-Kortrijk

 • Najaar 2021

 • Leie
  Kanaal Roeselare-Leie

 • Voorjaar 2022

 • Kanaal Gent-Terneuzen
  Havengebied Gent
  Ringvaart om Gent
  Afleidingskanaal van de Leie
  Kanaal Gent-Brugge-Oostende
  Boudewijnkanaal
  IJzer

 • De Milieuboot - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 -